Přihlásit

Pokuta za bezohlednost (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Varovným a zároveň netypickým příkladem byly závody horských kol na Bouřňáku. Došlo k devastaci pozemku určeného k plnění funkcí lesa v oblasti Bouřňáku. Zde byla uspořádána nepovolená sportovní akce - závody horských kol - pořádaná v rámci Českého poháru a Mistrovství ČR MTB DHI 2009. Akce byla zastřešená Českým svazem cyklistiky. Závod se konal ve dnech 23. a 24. 5. 2009.

Nelegální trať
Trať cyklistického závodu byla umístěna z části na lesním pozemku a z části na sjezdovkách lyžařského areálu Bouřňák. Závodní trasa v lesnaté části byla dlouhá zhruba jeden kilometr bez souhlasu vlastníků, státní správy a orgánů ochrany přírody. Jde o lokalitu v soustavě Natura 2000.
"Došlo k narušení půdního krytu terénu, zničení bylinného patra, včetně nárostových dřevin, a tím vytvoření podmínek pro vznik erozních rýh. Tyto rýhy vzhledem ke svažitosti terénu povedou k zásadnímu narušení stability svahu. Vlastním sjezdem kol, ale i úmyslným vykácením několika stromů, včetně terénních úprav provedených v rámci umístěné cyklistické tratě, došlo k porušení lesního zákona a zákona o ochraně přírody a krajiny," uvedla Moravcová.
Sankční řízení ČIŽP je vedeno proti konkrétnímu člověku. Ten na základě uzavřené smlouvy převzal odpovědnost za pořádání závodu od Českého svazu cyklistiky. Organizátor si ulehčil práci a došlo k poškození přírody.
"ČIŽP připravuje jednání s Českým svazem cyklistiky o výběru vhodných lokalit pro podobné akce," dodala Moravcová.

Také turisté
Moravcová též upozornila na bezohledné chování turistů. S jarem cyklisté rádi opouštějí značené stezky a zkracují si cestu lesními porosty. Již před dvěma roky uvedl Miroslav Machala, předseda myslivecké rady Okresního mysliveckého spolku v Ústí a předseda dozorčí rady Českomoravské myslivecké jednoty, že "na jaře je ohrožená mladá populace zvířat bezohlednými cyklisty a vandaly na motocyklech a čtyřkolkách". Mezi nejohroženější zvířata patří především srnčata a také mladí zajíci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.