Přihlásit

Pytláci jsou i u nás (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Pokud budu mluvit za naše sdružení, zbytky po pytlácích jsme už našli. Nezjišťoval jsem ale, zda mají podobné nálezy i jinde. Pytláci vědí, co by je čekalo, a tak se snaží všechny důkazy zakrýt," svěřil se mluvčí opavského mysliveckého svazu Vladimír Tancík.
Pytláctví je velmi složité odhalit. Ať už je to klasické oko z drátu, které někdo umístí na pěšiny zvířat, nebo dnes modernější metody s pomocí terénních aut a přístrojů pro noční vidění. Vždyť co je jednodušší. Jeden zvíře zastřelí a jiný ho naloží do auta a z lesa zmizí. A navíc. I když dnes má myslivecká stráž statut veřejného činitele, jen těžko dokáže jeden náhodný myslivec zajistit pořádek proti skupině, na kterou v lese narazil. I pytláctví se dnes stalo organizovanou činností a většinou není v lese jediný střelec. Nehledě na to, že myslivec sám nemůže dotyčného nijak ohrozit, zatímco pytlák chycený při činu se na zákony moc ohlížet nebude a pušku klidně vezme do rukou. V horším případě i použije. Problém je také určit cenu zabitého zvířete. Přihlíží se nejen k ceně "masa", ale hlavně k chovatelské hodnotě kusu. "To znamená, kolik mohla mít např. srna potomků, zda to byl chovný kus, se kterým se počítalo do budoucna a další. Nejsem ten, kdo by mohl posoudit, zda tato metoda je správná nebo by se vše mělo počítat jinak. To ukáže až praxe," dodal Tancík.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.