Přihlásit

Brněnské veletrhy míří do budoucnosti (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za dobu více než desetiletého úspěšného trvání se veletrhy staly prestižní akcí s vysokým odborným kreditem, která se dnes řadí k předním událostem svého druhu v Evropě. Náš týdeník proto oslovil manažerku těchto veletrhů Marii Surkovou, která byla před lety u jejich zrodu.

* Jak se historicky vyvíjely veletrhy Techagro - Animal Vetex - Silva Regina?
Když jsme v roce 1994 připravovali 1. ročník mezinárodního veletrhu zemědělské a lesnické techniky TECHAGRO, vyjadřovali největší výrobci a zejména dovozci zemědělské techniky velké pochybnosti o smysluplnosti nové zemědělské výstavy v České republice. Prvního ročníku se nakonec zúčastnilo asi 300 vystavovatelů na čisté výstavní ploše 23 tisícm2 a navštívilo ho 35 tisíc návštěvníků, přičemž 84 procent vystavovatelů vyjádřilo přesvědčení, že se dalšího ročníku opět zúčastní. Veletrh Techagro se každým rokem rozvíjel, postupně tady byly veletrhy tři - Techagro s převážně zemědělskou technikou, Animal Vetex s krmivy a veterinární tematikou a Silva Regina s lesnickými stroji a myslivostí. Od roku 2000 jsme přestoupili na základě zájmu vystavovatelů na dvouletý cyklus. V letošním roce 2010 slaví Animal Vetex své desáté výročí, veletrhy Techagro a Silva Regina měly své desáté jubileum v roce 2008. V tomto roce dosáhly agroveletrhy svého vrcholu. Na 760 firem z 20 zemí se prezentovalo na čisté výstavní ploše asi 65 tisíc m2 a navštívilo je 93 tisíc lidí z 51 zemí. Ze všech stran byla cítit euforie, vystavovatelé pro rok 2010 plánovali ještě větší účast, nálada byla velmi optimistická. Nikdo snad netušil, že následující rok se svět propadne do celosvětové hospodářské krize a že citlivý zemědělsko-lesnický obor, který překonával transformaci v naší společnosti velmi obtížně, se opět propadne téměř na samé dno. Začalo se mluvit o zoufalé situaci českých zemědělců, kteří nemohli konkurovat cenou svých výrobků cenám produktů z více dotovaného zemědělství západní Evropy, zemědělské a lesnické stroje se přestaly prodávat. Naši vystavovatelé propadali depresi a dokonce padaly návrhy na zrušení veletrhů Techagro - Animal Vetex - Silva Regina v roce 2010. Pak se ale organizátoři se zástupci vystavovatelů dohodli, že překonají momentální tíživou situaci a budou hledět do budoucna, budou věřit, že jednoduše bude zase lépe a že je třeba se nevzdávat. Dnes můžeme s radostí konstatovat, že pavilony brněnského výstaviště budou naplněné mimořádně zajímavou nabídkou, protože v letošním roce zhruba 700 firem obsadí 64 tisíc m2 čisté výstavní plochy a je připraven velmi bohatý, zajímavý doprovodný program.

* Čím brněnské zemědělské veletrhy lákají vystavovatele a diváky, v čem jsou jiné ve srovnání s podobnými evropskými akcemi?
Trojice veletrhů Techagro - Animal Vetex - Silva Regina získala za dobu své existence velmi kladné hodnocení, jak ze strany tuzemských, tak zahraničních pozorovatelů. Bývá označována jako největší komplex odborných veletrhů ve střední a východní Evropě, neboť nabízí komplexní nabídku zemědělské, veterinární a lesnické techniky, zúčastňují se jí již tradičně přední světové firmy, trvale roste počet zahraničních vystavovatelů i návštěvníků a konají se zde významná mezinárodní setkání na nejvyšší úrovni. Veletrhy bývají doplňovány zajímavými doprovodnými programy a předváděním, čímž pokrývají velmi širokou škálu zájmů našich návštěvníků.

* Co přinesou ty letošní veletrhy, kolik čekáte vystavovatelů a návštěvníků, na co se především zaměřují a co nového zde návštěvníky, případně i vystavovatele čeká?
Jak již bylo řečeno, vystavovatelů očekáváme 700, návštěvníků bychom si přáli nejméně tolik co v roce 2008, to znamená přes 90 tisíc. Největší veletrh Techagro zabírá pavilony A1, B, C, D, F, G1, G2, V, polovinu nového pavilonu P a volné plochy. V rámci veletrhu Techagro se letos uskuteční jednání agrárních komor zemí Visegrádské čtyřky a Ukrajiny a konference agrárních organizací nových zemí EU. Na volné ploše A2 budou organizovány Jízdy zručnosti. Svou zručnost si mohou vyzkoušet i návštěvníci veletrhu. Určitě zaujme také minifarma na volné ploše A. Animal Vetex je opět umístěn v pavilonu A2 a regionální výstava hospodářských zvířat v pavilonu H a na volné ploše H. Velká včelařská výstava bude tentokrát v pavilonu D na zvýšeném přízemí. V rámci Animal Vetexu je organizován v pořadí již čtvrtý Středoevropský veterinární kongres. Zvýrazněný obor Biomasa je tentokrát přiřazen do pavilonu P za expozice veletrhu Techagro. Na volné ploše R jsou soustředěny praktické ukázky zpracování biomasy. Lesnické stroje ze Silvy Reginy jsou již tradičně umístěné na volných plochách K, F, P, Z1 a částečně R. Silvu Reginu letos obohatí mimořádná Světová výstava vývoje myslivosti a lovectví uspořádaná ke 100. výročí obdobné výstavy pořádané ve Vídni. Myslivecká výstava v pavilonu Z bude společně s výstavou Rybaření v pavilonu P prodloužena až do 28. března 2010 a má být prezentací vývoje mysliveckých, chovatelských, ochranářských a loveckých aktivit za sto let u nás i v zahraničí. Cílem výstavy je přesvědčit veřejnost o nezastupitelnosti dobrovolné a vysoce odborné činnosti myslivců v kulturní krajině. Návštěvníky jistě zaujmou expozice Národního zemědělského muzea, historických mysliveckých uniforem, soukromých sbírek Vágnera, Schwarzenberga, Liechtensteinů, historických i současných loveckých zbraní, trofejí, výstavou obrazů s mysliveckou tematikou a především rozsáhlá expozice Za zvěří kolem světa na II. galerii pavilonu Z. Fauna z Evropy, Asie, Afriky, Austrálie, Nového Zélandu, Severní a Jižní Ameriky určitě přiláká každého návštěvníka. Kromě Světového kongresu na téma Vztah společnosti k lovectví a myslivosti, exkurze do Lednickovaltického areálu a obory Soutok budou ve dnech 26. a 27. března pořádány mezinárodní akademické soutěže ve vábení jelenů a mysliveckých trubačů.

* Jak velký tým se letos podílel na přípravě zemědělských veletrhů na brněnském výstavišti?
Ředitelem projektu je Jan Kuběna, manažery projektu jsou Dorian Maršálek a Marie Surková. PR manažerku Martinu Kremlovou vystřídal po jejím odchodu na mateřskou dovolenou Jan Šmíd, velkou pomoc nám poskytuje asistentka Kristýna Klepáčová. Realizaci a servis má na starosti Petr Kuba, kterému s výstavbou jednotlivých expozic pomáhají kolegové z tohoto útvaru. Nezastupitelnou roli má i technický úsek, který zajišťuje provoz výstaviště jako celku. Velkou oporou při montáži, průběhu i demontáži jsou jak pro nás obchodníky, tak i vystavovatele správci jednotlivých pavilonů. Veletrhy Techagro - Animal Vetex - Silva Regina mají navíc vynikající výstavní výbor složený ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Asociace zemědělské a lesnické techniky, Sdružení dovozců zemědělské techniky, Agrární komory ČR, Zemědělského svazu ČR, Mendelovy univerzity v Brně, České zemědělské univerzity v Praze, Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, Komory veterinárních lékařů, chovatelských svazů, a. s. Genoservis, společnosti Lesnická práce, sdružení Silvajagd, Asociace výrobců a prodejců zbraní a zástupců vystavovatelů. Neméně důležitá je pro nás mediální podpora odborných vydavatelství, jako je Profi Press. Pro zdárný vývoj veletrhu jsou totiž bezesporu nejdůležitější spolehliví spolupracovníci a odborníci, kteří jsou pro daný veletrh zapáleni, jsou přesvědčeni o jeho důležitosti a mají zájem pro věc udělat maximum.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.