Přihlásit

Srny zahubil úprk před honci (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyři kusy srnčí zvěře museli myslivci zastřelit poté, co se těžce poranily o plot sadu v Dětkovicích. Při úprku před honci, kteří se ji snažili vyhnat ven, protože okusovala pupeny a ničila ovocné stromy, stál zvěři v cestě pevný drát.
Dětkovický sadař Jiří Melka popsal sobotní událost takto: "Na vyhánění jsme se připravili už v pátek tím, že jsme na některých místech rozpletli oplocení sadu. Zvířata jsme pak k bráně a dírám v plotu naháněli pomaloučku. Bohužel, srnčímu se ze sadu, kde je jako doma, nechtělo. Čtyři kusy zůstaly po nárazu do plotu ležet. Šlo o velmi nešťastnou událost," konstatoval. Josef Cetkovský, šéf Hospodářského družstva Určice, které sad vlastní, ubezpečil, že šlo o řádně povolené vyhánění. "Myslivci hnali zvěř z našeho sadu už mnohokrát a dosud k žádnému úmrtí zvířat nedošlo," zdůraznil.
Hospodář honební společnosti Určice-Myslejovice, jejíž členové zvěř vyháněli, odmítl událost komentovat. "Kdo vám o tom řekl, ten ví víc než já. Na shledanou," prohlásil František Pospíšil a zavěsil telefon.
Podle jednoho z prostějovských nimrodů mělo údajně dojít k tomu, že poraněnou srnčí zvěř, konkrétně srnu, srnce a dvě loňská srnčata, dostřelovali myslivci z pistole. "Ta ale není mysliveckou zbraní. Podle legislativy má myslivec takovou situaci řešit kulovnicí, brokovnicí nebo nožem," vyjádřil se. Proto chce, aby událost prošetřily úřady. "Podám k tomu podnět na prostějovskou radnici," prohlásil. O údajné střelbě z pistole ale sadař Jan Melka nic neví. "V tu dobu jsem tam nebyl," prohlásil.
Jednatel Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Prostějov Jiří Procházka se o úhynu zvěře dozvěděl od svých kolegů. Informacím o střelbě z pistole se podivoval. "Pokud by tam opravdu k něčemu takovému došlo, tak by to byl průšvih," řekl.
Upozornil však, že zbraň, z níž myslivci v Dětkovicích stříleli, určit nepůjde. "Srnčí už je určitě rozbourané a kulku nikdo nenajde," vysvětlil Procházka.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.