Přihlásit

V Klášterci mají své místo i rybáři, myslivci a zahrádkáři (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Početná organizace zahrádkářů v Klášterci působí už přes padesát let. Mezi osmdesáti členy převládají senioři, ale to spolku na aktivitě neubírá. "Naše první jarní práce je úklid na novém hřbitově, tomu se věnujeme už mnoho let," představuje nejbližší akci členka organizace Marie Luxová. Na podzim členové zase berou do rukou hrábě a uklízejí listí na starém hřbitově. Mezi tím se podle potřeby podílejí na zvelebování obce, kterou chtějí udržovat upravenou a čistou. "Pomáhali jsme také s úpravami parku u školy, kde jsme vysazovali stromky," připomněla Marie Luxová. Ona i další členové se scházejí na pravidelných schůzích. Ochotně vycházejí vstříc dalším spolkům v obci při zajištění akcí. "V létě jsme se zúčastnili oslav Sokola a srazu rodáků, dělali jsme křapáče. Letos slaví 120 let hasiči, tak jestli budou potřebovat, pomůžeme jim," potvrzuje zahrádkářka. Své nezastupitelné místo v obci mají i myslivci. Více než dvacetičlenné Myslivecké sdružení Orlice se samozřejmě věnuje péči o zvěř, obhospodařuje asi 1423 hektarů. Vyhlášené jsou po širokém okolí zvěřinové hody, které Orlice už čtyři roky vždy v srpnu pořádá v zázemí místního fotbalové hřiště. Ani letošní léto nebude výjimkou, a tak by se milovníci myslivecké kuchyně měli do Klášterce vydat v polovině srpna. K lahůdkám jim letos poprvé bude hrát živá hudba.
O podobné akci uvažuje letos poprvé i Místní organizace Českého rybářského svazu. Rybí speciality by si bezpochyby získaly mnoho příznivců. Rybářská organizace v Klášterci čítá neuvěřitelných 225 členů. Ti pečují o chovné potoky, starají se o klubovnu a při pravidelných brigádách se soustředí na Divokou Orlici. Účastní se také rybářských závodů.
K jejich záslužné činnosti patří i vedení rybářského kroužku při místní základní škole. V zimních měsících se děti učí pravidlům rybářského řádu, anatomii a fyziologii ryb, technikám a způsobům lovu, vybavení rybáře, chování v přírodě a její ochraně, poznávání ryb, vodních živočichů a rostlin. Začínající rybáři mají možnost procvičovat své dovednosti na rybníčku, který je vyhrazen pouze pro tyto účely.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.