Přihlásit

Jarní svod je zahájením kynologické sezóny loveckých psů (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterinární dozor zajistí MVDr. Josef Vítek. Posuzování se ujme Dana Hájková, rozhodčí pro exteriér psů.
Majitelé psů, kteří mají zájem se jarního svodu zúčastnit, musí podat přihlášku. Tu lze podat nejpozději do čtvrtka 1. dubna na OMS Domažlice, náměstí Míru 35. Rovněž lze zaslat rodokmen ofocený z obou stran a s vyplněnou adresou majitele psa a to poštou na výše uvedenou adresu, nebo také elektronicky na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Svod mladých psích jedinců - jarní svod, je kontrolou zvířat kvůli ověření úspěšnosti jednotlivých spojení (otce a matky). Projde-li svodem většina štěňat z konkrétního vrhu, mohou si chovatelé i poradci chovu učinit velmi důležitý závěr, zda dané spojení bylo úspěšné a vrh má či nemá vrozené, dědičné vady. Bohužel není dnes až na výjimky jarní svod před zkouškami lovecké upotřebitelnosti povinný.
Některé kluby pořádají pravidelné svody na spádových schůzích svých poboček. Ale uniká jim spousta jedinců, kteří se těchto akcí nikdy nezúčastní, majitelé nejsou v klubech, nikdy nebudou, nepůjdou ani na výstavu....
Většinu štěňat si noví majitelé pořizují právě pouze k výkonu práva myslivosti, psa chtějí tzv. na práci. Tím, že se kluby zřekly povinnosti jarního svodu před zkouškami lovecké upotřebitelnosti nebo dělají až chovný svod vybraných jedinců, ztratily kontrolu nad mnohdy celými vrhy.
Na jarním svodu se začátečníkovi dostala i rada, jak dál pracovat se svým čtyřnohým kamarádem, kdo by mu při výcviku mohl poradit, kde může složit zkoušky apod. Byl to vlastně takový vstup pejska a často i jeho majitele - nováčka do světa kynologie.
V dnešní době při výběru do chovu po pracovní stránce se musí kluby spokojit s mnohdy neadekvátní náhradou skutečné práce (norování, ostrost apod.). Dle skutečné práce v praxi, kterou spatřujeme, umožňují zřejmě tyto výběry zapojení do chovu takovým jedincům, jejichž potomstvo mnohdy nesplňuje očekávání daného plemene. Přidáme-li k tomu ztrátu kontroly dědičných vad nad většinou narozené populace, je občas dílo dokonáno. Pro dané plemeno je možnost znát výsledek z jarního svodu mnohdy jedinou kontrolou spojení chovných jedinců. To, co naši předkové šlechtili desítky let, je pak zničeno v několika psích generací.
Jménem chovatelů se proto přimlouvám za absolvování svodu.

***
Co rozhodčí na svodu posuzují
Typ (typický, netypický, nevyjádřený), zbarvení (jednobarevný, vícebarevný, nestandardní), sílu kostry (silná, střední, slabá, hrubá), chrup (úplný, neúplný, dosud nevyvinutý, chybějící zuby), skus (nůžkový, klešťový, předkus, podkus, nepravidelný), kvalitu srsti (nadprůměrná, průměrná, podprůměrná, standardní, nestandardní), povahu (klidná, plachá, temperamentní, agresivní), výšku (v kohoutku, u jezevčíků malých rázů obvod hrudníku), barvu oka (tmavá, hnědá, světlehnědá, světlá, dravčí), ucho (normální, vadné), čenich (normální, nedostatek pigmentu), znaky u hrubosrstých (výrazné, nevýrazné, chybějící), hrubé vady (entropium, ektropium, kryptorchismus, anomálie prutu, odsazený hrudník atd.).
Pozn.: Převzato jako příklad ze svodového lístku jezevčíků.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.