Přihlásit

Výstavu zdobí i paroží jelena šestnácteráka (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dopoledne do budovy Hasičské pojišťovny v Komenského ulici mířili především žáci ze základních škol, odpoledne přitáhla výstava i návštěvníky z řad veřejnosti. Ti se mohou na přehlídku vypravit také dnes a zítra.
"Letošní kolekce je opravdu mimořádná. Máme tady sedmdesát trofejí srnčí zvěře, která dosahuje podle mezinárodního hodnocení hodnoty kolem sta bodů, což tady ještě nikdy nebylo. Dvanáct srnců je navíc medailových," sdělil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Daňci, lišky i kňouři
Kromě paroží zvěře srnčí ale mohou návštěvníci na výstavě vidět i trofeje dančí, mufloní či trofeje lišek a také divokých prasat. Zřejmě největším lákadlem je ale jelen -nerovný šestnácterák, který byl uloven loni v září v honitbě Zámek Žďár. "Po patnácti letech se tady objevil zase silný medailový jelen. Jedná se o zhruba jedenáct let starý kus," uvedl Oldřich Sedlář.
Z mohutného jeleního paroží měly respekt také děti ze žďárské základní školy Švermova, které na výstavu se svými učiteli v pátek dorazily. "Mně se tady nejvíc líbí parohy toho obřího jelena. Také ty znetvořené parohy jsou zajímavé - jeden je třeba nahoru, a druhý úplně dolů," popsala své dojmy z přehlídky devítiletá Veronika Pospíšilová. Právě co do počtu raritních trofejí a různých abnormalit paroží je letošní výstava také výjimečná, sešlo se jich totiž opravdu velké množství. Tyto netradičně pokroucené či větvené parohy se těšily velké pozornosti dětských návštěvníků.
"Co se mi nejvíc líbilo? Určitě ty znetvořené parůžky, velké parohy jelena, obrazy, které tady byly, vycpaný srnec a hezké také bylo, jak nám o tom všem pán vykládal," nechala se slyšet desetiletá Sára Kubíčková. Pozornosti školáků ale neunikly ani další trofeje. "Kromě velkých parohů, obrazů a znetvořených parůžků byly zajímavé i liščí lebky," prohlásil desetiletý Zdeněk Šerejch.
Výstava mysliveckých trofejí pokračuje ještě v sobotu i v neděli, vždy od osmé hodiny ranní až do páté hodiny večerní. O víkendu budou navíc lidé moci využít možnosti zakoupení nejrůznějších mysliveckých potřeb, obrazů, knih nebo ochutnat zvěřinové speciality.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.