Přihlásit

Myslivci předvedli své lovecké úspěchy (Prostějovský večerník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na přehlídce mohli odborníci i laická veřejnost obdivovat trofeje z honiteb prostějovského okresu. Šest nejkvalitnějších trofejí jelenů a srnců ohodnotila komise bronzovými medailemi, nejsilnější trofej jelena z honitby Lipová-Hrochov získala 177,58 bodů C. I. C., nejsilnější zbraně kňoura získaly dokonce ocenění v hodnotě zlata. "S výsledky loňského hospodaření můžeme být spokojeni. Díky dobrému hospodaření mysliveckých spolků přečkala zvěř letošní krušnou zimu. Lov spárkaté zvěře z hlediska chovnosti považujeme za uspokojivý. Horší je situace u drobné zvěře, kde stavy dlouhodobě mírně klesají. Ale všechny myslivecké spolky této skutečnosti podřídily lov. U zajíců a bažantů to bylo jen kolem 70 procent plánovaného odlovu," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiří Procházka. S koncem mysliveckého roku nastává pravidelné sčítání zvěře. To proběhlo také letos koncem února a potvrdilo dlouhodobý pokles stavu drobné zvěře. Ten je ovlivněn především intenzívním hospodařením na půdě, používáním mechanizace a chemie. "Opět došlo k mírnému poklesu oproti minulému roku. Nízký stav byl už na podzim loňského roku, proto myslivecké spolky hospodařily uvážlivěji a rušily hony. Totéž se dá předpokládat i letos. Navíc byla tuhá zima, sníh ležel na polích déle, zvěř rušili běžkaři. Dá se proto očekávat horší reprodukce, s tím musí myslivci počítat," vysvětlil Pavel Tesařík z odboru lesního hospodářství Města Prostějov.
Ani letos nechyběla v Žárovicích vyhlášená myslivecká kuchyně, která uspokojí chuťové kanálky všech návštěvníků přehlídky. Zvěřinové speciality připravují kulináři z místního mysliveckého sdružení Horka z kvalitního masa divočáků, srnčího a jeleního. Gurmáni si mohli vybrat z několika chodů například gulášek, svíčkovou, pečeni se zelím i řízek s bramborovým salátem. Chovatelskou přehlídku trofejí pořádají společně Městské úřady v Prostějově a Konici, Vojenské lesy a statky ČR s.p. divize Plumlov a Okresní myslivecký spolek Prostějov.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.