Přihlásit

Ochranáři: Rysy decimují pytláci (Moravský server)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Naposledy se důkaz o výskytu rysa v podobě stop podařilo objevit v oblasti Nízkého Jeseníku, letos zatím žádný nový poznatek nemáme. Ale již jsme oslovili lesní správce, kteří mají podrobný přehled, takže čekáme na výsledky. My se na monitorování rysů zaměřujeme pouze v malém rozsahu našich skromných možností," sdělil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar.
Podle odhadů rysů ostrovidů v Jeseníkách žije pouze několik kusů. Do zdejšího regionu migrují z Beskyd přes Oderské vrchy.
Důkazy o nelegálním odlovu šelem však ochráncům přírody chybějí.
"V Jeseníkách mají rysi optimální podmínky k životu, proto o nelegálním odlovu rysa nepochybujeme. Získat důkazy je ale nemožné. Pytláci totiž musejí být velmi dobře znalí místních poměrů, protože vystopovat rysa je obtížné, je třeba vypozorovat jeho zvyky. To se může podařit jen velmi zkušenému lovci," dodal Halfar.
Finanční profit z uloveného rysa je pro pytláka nulový. Podle ochránců přírody se ale řada lovců svým činem ráda chlubí. Skolit velmi plachou kočkovitou šelmu totiž není jednoduché.
"O nelegálním odstřelu rysů zatím nemáme žádné informace, ale v případě, že by někdo pomohl pachatele odhalit, Českomoravská myslivecká jednota vyplatí finanční odměnu. Pytláctví, které se zaměřuje na vzácné živočichy, tvrdě odsuzujeme," sdělil předseda Okresního mysliveckého spolku Šumperk Vladimír Diviš.
V národním Červeném seznamu chráněných živočichů je rys ostrovid označen jako chráněný druh v kategorii silně ohrožený.
Případné škody, které šelma způsobí v chovech ovcí nebo jiných domácích zvířat, hradí krajské úřady. V současné době se v republice vyskytují jen dvě stabilnější rysí populace - v Beskydech a na Šumavě. Celkový počet rysů v České republice odborníci odhadují na méně než sto kusů. "V Jeseníkách byla v osmdesátých letech minulého století poměrně početná rysí populace, která byla ovšem téměř vyhubena," konstatoval zoolog Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Dušan Duhonský.
Podle novely trestního zákoníku pytláctví není trestný čin, pokud hodnota ulovené zvěře nepřesáhne částku pěti tisíc korun. Jedná se pouze o přestupek. V případě dokázaného nelegálního lovu chráněného rysa by ovšem pachatele soud neminul.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.