Přihlásit

V lesích u Ústí buďte opatrní (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Procházka lesem v okolí Ústí nad Labem může být v těchto dnech nebezpečná, nyní totiž samice divokých prasat vyvádějí mladé a setkání s rozzuřenou matkou bránící potomky může být pro člověka nebezpečné. Mohou poranit člověka i psa, kterého vezmete na procházku.
"Zažil jsem, když bachyně napadla psa. Než se ho povedlo převést k veterináři, uhynul na rozsáhlé vnitřní krvácení," uvedl Petr Šebek, referent rybářství a myslivosti odboru životního prostředí ústeckého magistrátu. Proto se varování před tímto nebezpečím objevilo i na stránkách magistrátu města.
Myslivci radí, aby se návštěvníci lesů v těchto dnech chovali tak, aby o nich zvěř věděla - doporučují si při chůzi povídat, zpívat nebo občas šlápnout na větvičku. To zaručí, že vás zvěř včas zaregistruje a nebude nečekaně vyrušena.
"Neznamená to ale, že mají lidé v lese vyloženě křičet, aby o nich bylo slyšet na kilometr daleko," podotkl Šebek.
Podle jeho slov by se lidé v lese měli pohybovat jen po cestách či pěšinách. "Lidé se ale zase na druhou stranu nemusejí v lese vyloženě bát. Když nebudou zbytečně zacházet do nitra lesních komplexů, vyhnou se hustě zarostlým a nepřehledným místům a dodrží zmíněná preventivní opatření, nic se jim nestane," dodal Šebek.
Psa je ale v každém případě lepší mít na vodítku. Když už ale pes na na divočáka v přírodě narazí, je pro něj nejvýhodnější, když se dá rychle na útěk.
"K poranění psů divokým prasetem dochází především při lovu. Lovecký pes je ale na podobné situace většinou navyklý - jednou dostane od prasete za vyučenou, podruhé už si dá pozor. Ke zraněním tohoto druhu většinou nedochází u menších plemen, jsou totižmrštnější," vysvětlil Šebek.
Rozzuřený divočák, který v kohoutku měří 90 centimetrů a váží téměř sto kilogramů, může psa poranit párem zahnutých zubů, které mu ční z tlamy. Samice je mají menší a tupější, i tak ale dokáží napadeného psa řádně pohmoždit.
Zvýšenou opatrnost v porostech, které mnohdy leží v těsné blízkosti ústeckých sídlišť, je podle Šebka třeba dodržovat ještě minimálně měsíc.
"Největší riziko nastává v době, kdy jsou selátka ještě úplně malá a nedokážou sama utéct. Ta odrostlejší už bachyně dokáže odvést. Pokud ale člověk na selata narazí, v žádném případě by se jich neměl dotýkat - jakmile matka z mláděte ucítí lidský pach, nepřijme ho a mládě pak zahyne hladem," vysvětlil Šebek s tím, že první selata se začala rodit u ž v prosinci, nejvíce jich ale přichází na svět právě nyní.
Šebek připomněl, že přísnou disciplínu by nyní měli zachovávat i lidé procházející lesy v oblasti Nakléřova, Petrovic či Tisé, kde brzy začnou hnízdit vzácní a přísně chránění tetřívci. "Je to kriticky ohrožený druh. Každé vyrušení v době hnízdění může znamenat opuštění hnízda," zdůraznil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.