Přihlásit

Výstava odkrývá všechny taje peří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

S různorodostí ptačího peří, jeho barvami, tvary a také způsoby, jakými je člověk od pradávna využíval, se mohou ode dneška seznámit lidé na výstavě, která se otevře v přerovské ornitologické stanici. Milovníky přírody na ní budou čekat nejen ukázky druhů peří tuzemských a cizokrajných ptáků, ale dozvědí se i to, k čemu všemu je příroda peří naučila používat.
Výstava s názvem Pero, peří, opeření potrvá do konce října. Expozice je tematicky rozdělena na dvě části. "První část je odborná. V té chceme seznámit například s tím, jak a z čeho peří vzniklo. Druhá polovina je věnována tomu, jak člověk peří od prvopočátku až do dnešního dne dokázal využívat," řekla Jana Kosturová z ornitologické stanice.
Ornitologové podle ní chtějí veřejnost seznámit například s tím, jaké druhy per ptáci mají, jaké jsou mezi nimi rozdíly nebo odkud se bere jejich zabarvení. Návštěvníci se budou moci dozvědět i to, k čemu některým z nich peří slouží kromě létání.
"Využívají je třeba k vydávání zvuků. Existují ptáci, kteří mají peří jedovaté, protože získávají jedy z potravy, kterou se živí. Takže peří je i chrání a predátoři je pak neloví," popsala Kosturová.
Druhá část představí ptačí perutě v jejich praktické podobě. Ukáže, jakým způsobem byly k výzdobě nebo při lovu využívány různými kulturami, k čemu dodnes slouží například ve sportu nebo v módě a chybět nebude ani část věnovaná peru jako psací potřebě nebo zdravému spánku.
"Máme tady i postel s několika druhy polštářů, ve kterých jsou různé výplně. Lidé si můžou vyzkoušet, který polštář je jim nejsympatičtější, a určit, čím je vyplněný, když se jim na něm dobře leží," dodala Kosturová.
Ukázky výzdoby ptáků, které budou na výstavě, nepocházejí jen ze sbírek přerovské stanice. U exotičtějších druhů si ornitologové pomohli spoluprací se zoologickými zahradami v Praze, Jihlavě a v Lešné.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.