Přihlásit

Počet chemických ohradníků roste, potřeba jich je ale více (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chemické ohradníky - metoda, která má minimalizovat počty lesní zvěře hynoucí pod koly automobilů, se na Žďársku osvědčila. Potvrzují to myslivci.
Účinný systém chtějí proto uživatelé honiteb postupem času rozšířit i do dalších úseků rušných silnic. "Chceme, aby se o chemických ohradnících dozvědělo co nejvíce mysliveckých sdružení. V okrese existuje totiž velké množství silnic, podél kterých by bylo vhodné pachové ohradníky umístit," uvedl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Právě chemické ohradníky budou jedním z bodů semináře, který se uskuteční 17. dubna v Jihlavě.

Žďársko vzorem
Sérii přednášek s názvem Střety vozidel se zvěří a ochrana komunikací pořádá Krajský úřad kraje Vysočina ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou. Zaznít by na něm měly i zkušenosti ze Žďárska, na semináři bude totiž přednášet Miroslav Matoušek, lesní rada společnosti Kinský Žďár.
Právě lesní hospodáři této společnosti s instalací pachových ohradníků ve žďárském okrese v roce 2008 začali. "Z hlediska počtu kusů sražené zvěře byl nejproblematičtější úsek silnice I/37 mezi Vojnovým Městcem a Škrdlovicemi. Ten je nyní z velké části, až k samotě Borky, chemickými ohradníky lemován," sdělil Miroslav Matoušek.
Kůly s pěnou napuštěnou speciální látkou, jež připomíná lidský pach a odpuzuje zvěř, loni přibyly i v úseku mezi Stržanovem a křižovatkou "sedmatřicítky" se silnicí II/350.
Jejich instalace je dílem členů Mysliveckého sdružení Žďárské vrchy, které se do "ohradníkové" akce také zapojilo. Letos by navíc myslivci chtěli rozšířit toto opatření i do posledního nepokrytého úseku mezi Škrdlovicemi a zmiňovanou křižovatkou u Stržanova. Kolem účasti dalších uživatelů honiteb jsou ale zatím jen otazníky. Ačkoliv se ve srovnání s dalšími metodami zabezpečení silnic jedná o relativně lacinou záležitost, většina mysliveckých sdružení nemá na pachové ohradníky dostatek prostředků. Žádná finanční podpora se k nim nehrne ani ze strany kraje.

Řada míst v okrese
"Instalace by byla potřeba na mnoha místech v okrese, například podél rušné silnice ze Žďáru nad Sázavou směrem na Křižanov a Velkou Bíteš nebo na Bohdalovsku," uvedl Oldřich Sedlář.
Kolik střetů automobilů se zvěří se na vozovkách žďárského okresu odehraje a kolik zvířat při nich zahyne lze přesně spočítat jen stěží. Mnoho šoférů totiž nehodu neohlásí, jelikož škoda není vysoká. Zvěř může po střetu navíc odběhnout a uhynout někde v ústraní. Další motoristé zase raději hodí sraženou srnu do kufru auta a její maso pak skončí na talíři.
Ohlášených střetů šoférů se zvěří policisté za celý loňský rok evidují 25. "V roce 2008 jich bylo 86. Údaje z roku 2007 pak ukazují číslo 116," informovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.