Přihlásit

Pytlák skolil srnce a divočáky (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Starosta
Starosta obce Velká Chmelištná Karel Vožeh k případu řekl: "Podobné jednání rozhodně odsuzuji. Je to prachsprostá zlodějna, ovšem chytit toho člověka, co to udělal, a dokázat mu to, to už je horší."
Zbytky těl zvěře byly nalezeny jedenašedesátiletým členem mysliveckého sdružení v místech zvaných Na Plecích a U Smeťáku. Ten jesenickým policistům upřesnil, že k pytláctví došlo dle jeho názoru někdy mezi 5. lednemaž 27. březnem.
"Pytláci řádí v celé republice, takže mě nepřekvapuje, že se načerno střílí zvěř také u nás. Zvěřina je dneska drahá záležitost. V restauraci za ni dáte hodně peněz, takže je to pro tyhle lidi, dle mého názoru, dobrý kšeft," dodal Karel Vožeh. Je zřejmé, že zatímco pytláctví bývalo v minulosti spíše sociálním jevem, v současné době se stalo komerční záležitostí. Pytláci jsou dobře organizovaní a jsou vybaveni moderními zbraněmi s nočním viděním.
Podle trestního zákona platného od Nového roku je ulovení zvěře trestné, až když škoda přesáhne 5000 korun. Do této hodnoty je pytláctví bráno pouze jako přestupek. To se pochopitelně řadě myslivců nelíbí.

Myslivci
Za všechny konstatoval hospodář Mysliveckého sdružení Sluka Nezabudice Zdeněk Šretr: "Především se zlobím na naše zákonodárce. Kdo přesně ohodnotí, jakou měl který skolený kus cenu? V současné době není jasně specifikováno, jak se má zvěř oceňovat. Zákon by se měl změnit. Vymezením pětitisícové hranice škody na přestupek, vyvstává další zásadní problém - dříve myslivecká stráž věděla, že každý nelegální lov je trestný a podle toho proti pachatelům zasahovala. Nyní se má lišit síla zásahu podle toho, zda jde o přestupek nebo trestný čin. Hodnotit výši škody v terénu je těžké. To abychom brali s sebou raději do lesa advokáta, neboť následně může soud dospět ke zcela jiné částce."

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.