Přihlásit

Na svodu psů obstál Akin na výbornou (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Svod mladých psích jedinců je kontrolou zvířat kvůli ověření úspěšnosti jednotlivých spojení otce a matky. Chovatelé a poradci chovu pak mohou učinit velmi důležitý závěr, zda dané spojení bylo úspěšné a vrh má či nemá dědičné vady," objasnil jednatel OMS Domažlice Petr Kopf a zároveň vyjádřil lítost nad tím, že se kluby zřekly povinnosti jarního svodu před zkouškami lovecké upotřebitelnosti.
Na svodu se posuzovalo například zbarvení, síla kostry, chrup, skus, kvalita srsti, výška, uši, čenich či barva oka.
"Hledají se zejména hrubé vady, jako je například špatná povaha nebo chybějící zuby," poznamenal Kopf a dodal, že na svodu se majitelům dostalo i rad, jak dále se psem pracovat či kdy a kde složit zkoušky.
Se svým miláčkem, jezevčíkem Akinem, zavítali do Domažlic i Zdeněk a Miluše Hojdovi z Horšovského Týna. Akin Bella Moravia je červený hladkosrstý standard a právě oslavil první narozeniny.
"Akina máme hlavně pro radost. Ale je z dobré chovatelské stanice, tak jsme přijeli zjistit, jestli je vhodný k uchovnění," uvedla Miluše Hojdová.
"Podle posuzovatelů je na tom Akin velmi dobře. Zatím má i dobrou váhu, kterou se budeme muset snažit udržet. Musí mít pohyb, aby zůstal v dobré kondici," vysvětlila majitelka s tím, že s jezevčíkem nachodí každý den tři až čtyři kilometry.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.