Přihlásit

Blansko: vandalové zapálili posed (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nad chatovou kolonií kousek od Starého Blanska jsou u lesa louky a pole. Myslivec Jan Vašíček tam rád chodí na čekanou. Za osmatřicet let, co se věnuje myslivosti, v těch místech už z posedu skolil celou řádku vypasených kňourů. Několik zářezů si do pažby však v jeho revíru nedávno udělala i skupinka neznámých vandalů. Ti totiž v jeden den poničili hned tři posedy mysliveckého sdružení Dolní Lhoty a Spešova. "Nadělili nám pěkný dárek. Děkujeme," řekl ironicky Vašíček. Podle něj výtržníci udělali myslivcům škodu zhruba za sedm tisíc korun.
U dvou posedů poničili žebříky a dřevěnou konstrukci. Třetí pak rovnou zapálili. K ohni v remízku museli vyrazit hasiči a také policisté. "Posed byl bytelný. Vytapecírovaný. Ateď je z něj hromada ohořelých prken a trámů," zlobil se u spáleniště Vašíček a dodal, že na tomto posedu už nezvanou návštěvu v minulosti myslivci měli. Opakovaně. Jednou ho dokonce někdo vyvrátil na zem. "Nezamykali jsme ho, protože zámek vždycky někdo urazil. Vevnitř pak byly vajgly od cigaret a odpadky. Nevěřím však, že posed shořel od cigarety. Někdo ho zapálil schválně," tvrdí Vašíček.
Nový posed na tomto místě postaví Vašíček s kolegy z mysliveckého sdružení ještě letos. Tomu, aby ho opět poničili vandalové, však zabrání jen stěží. "Uhlídat se to nedá," přiznal Vašíček a dodal, že v minulosti myslivcům z Dolní Lhoty a Spešova někdo nařezával žebříky k posedům.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslava Zeleného se na Blanensku myslivci s podobným řáděním vandalů občas setkávají. "Pamatuji si, že před lety nějaké děti zapálily posed v Černé Hoře. Nemyslím si však, že by se posedy v regionu ničily ve velkém. Ale stává se to," řekl Zelený s tím, že čas od času se mysliveckým spolkům někdo vkrade do zamčených seníků. "Přespí tam nějaký tulák a pak jde zase dál," upřesnil.
Pokud je však posed větší se střechou a okny, mohou jeho poničením vandalové myslivcům způsobit větší škody. "Velký posed, takzvanou kazatelnu, dodávají firmy zhruba za dvacet tisíc korun. Myslivci si je však často staví sami. I tak je to poměrně nákladná věc," řekl Zelený.
Do lesa ať už na kole, nebo pěšky vyráží často také Zdeněk Přibyl z Ráječka. "Když jdeme na výlet, tak občas vylezeme na posed a rozhlížíme se po krajině. Někdy jsou to opravdu nádherná panoramata. Ale chápu, že spoustě lidem mohou myslivci ležet v žaludku. Je to však úhel pohledu. Povalených a rozmlácených posedů jsem už pár viděl. Otázkou zůstává, čí je to práce. Jestli vandalů nebo lidí, kteří se nemohou smířit s tím, že myslivci střílejí zvěř," řekl Přibyl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.