Přihlásit

Umění trubačů mohou zdokonalit v kurzu (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jedním z nositelů historických mysliveckých tradicí je umění trubačů. A právě adepty tohoto ojedinělého kumštu čeká za několik dní v Opavě kurz.

Zimní kurz mysliveckých trubačů se uskuteční pod patronací Trubačské školy Josefa Selementa od tohoto pátku a zázemí mu poskytne opavská vyšší odborná škola a hotelová škola.
Začátečníci se ale musí nejprve seznámit s nástroji. Budou se učit jejich ovládání a teprve potom se rozhodnou, zda si vyberou lesnici nebo borlici. Postupně se budou snažit zvládnout základní myslivecké signály určené pro hon nejprve na jednom, později na více tónech. Již hrající trubači se zase seznámí s cvičeními a technikami, které jim usnadní troubení. "Pak je naučíme novou skladbu a procvičíme přednesové a praktické skladby podle potřeby. Účastníky čeká celkem deset lekcí a veřejné vystoupení," řekl ke kurzu Josef Selement.
Myslivecké troubení v posledních letech prožívá vzkvétající období. Praktikující myslivci a přátelé myslivosti mají možnost vidět, jak lovecká hudba pozvedá atmosféru a dodává honům, plesům, svatbám, mším i pohřbům zcela neopakovatelný rozměr. Doba, kdy trubači zahajovali hon a Svatohubertská mše byla vzácností, minula a naopak sdružení, které nemá na svém honu trubače, působí rozpačitě. "Myslivci to cítí a řady zájemců o výuku hry na lovecké rohy se rozšiřují. Především pro tyto začínající trubače, ale také pro již hrající, kteří si potřebují rozšířit repertoár nebo překonat technickou obtíž, je určen náš výukový kurz," vysvětlil důvody pořádání zimního kurzu majitel školy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.