Přihlásit

Chybí značky, které by varovaly před zvěří (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V úseku častých srážek vozidel se zvěří dodnes není odpovídající dopravní značení, jež by řidiče upozornilo na toto nebezpečí

Rychnovsko¨
Usmrcené zvíře, zranění členů posádky automobilu a v neposlední řadě také značná škoda na vozidle - to jsou časté následky srážky s lesní zvěří.
K dopravním nehodám zaviněných poražením přebíhajícího zvířete dochází na Rychnovsku poměrně často. V zimním období se veškerá zvěř stahuje zpět do krytu, který pro ně v tuto chvíli představuje pouze les. V těchto místech je tedy pravděpodobnost setkání se zvířaty vysoká. Především v brzkých ranních, nebo naopak v podvečerních hodinách, kdy se zvěř pase v blízkosti silnic, je třeba dbát velké opatrnosti.
"V úseku mezi Rychnovem nad Kněžnou a Častolovicemi, u obcí Slemeno a Synkov se setkáváme s velmi častými případy srážky vozidel se zvěří. Bohužel zde dodnes není odpovídající dopravní značení, které by projíždějící řidiče varovalo. Podobná situace je mezi Rychnovem a Javornicí, kde srnčí přechází ze Včelného na Jahodov," uvedl člen jednoho z mysliveckých sdružení na Rychnovsku.

Řidiči riskují
Velký podíl viny nesou neopatrní řidiči, kteří nepřizpůsobí jízdu hrozícímu nebezpečí, a to především při snížené viditelnosti a v úsecích, které jsou označeny výstražnou dopravní značkou.
Při přebíhání zvěře přes komunikaci je většinou, vzhledem ke krátké vzdálenosti, takřka nemožné následnému střetu zabránit. Dobře nemusí skončit ani manévr, kterým se šofér na poslední chvíli snaží předejít karambolu a ohrožuje tak sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Častokrát tak srna způsobí i srážku několika automobilů.

Srna způsobila zranění čtyř osob
Poslední takový případ se stal o víkendu na trase Dobruška - Spy, kde došlo k dopravní nehodě dvou osobních vozidel, u níž zasahovaly tři hasičské jednotky. Srna, která náhle vběhla před projíždějící automobil, byla po nárazu, jemuž se bohužel již nedalo zabránit, vymrštěna do protisměru, kde právě projíždělo další vozidlo. Zvíře se dostalo předním oknem až do zadní části vozu, a tím způsobilo lehké zranění spolujezdkyni, kterou záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Další tři členové posádky byli ošetřeni v náchodské nemocnici a následně propuštěni.
"Přestože jsou dopravní nehody způsobené poražením lesní zvěře časté, sobotní nehoda byla skutečně neobvyklá. Lidé by měli dát pozor především mezi obcemi nebo v místech, kde končí les a je zde pravděpodobnost přecházení zvěře přes komunikaci. V případě, že dojde ke kontaktu automobilu se srnou, mají povinnost nahlásit incident operačním důstojníkům na lince 158, kteří zkontaktují nejbližší myslivecké sdružení a to následně zajistí odstranění mrtvého zvířete z vozovky a jeho likvidaci," informovala mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.
Pokud při nehodě dojde ke zranění nebo vyšší škodě, a to třeba i na majetku třetí osoby, je nutné vyčkat na místě do příjezdu policie.
Často fatální následky mají tyto nehody v případě motocyklistů. Zde mohou kolize skončit smrtí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.