Přihlásit

Se zbraněmi z Berounska se jezdí do Příbrami (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Držitelé zbrojních průkazů na Berounsku mají  o starost navíc. Kvůli svým zbraním musí od letošní zimy jezdit do Příbrami.

Policie chce ušetřit a zefektivnit prácí úředníků, a proto ve Středočeském kraji zrušila několik oddělení. Každého ze zhruba tří tisícovek lidí, kteří mají na Berounsku zbraně, tak čeká dřív nebo později náročnější cestování.

Z velké části nejde o majitele pistolí a malých střelných zbraní. "Hodně lidí se zbrojním průkazem jsou sběratelé nebo myslivci, kteří mají doma třeba deset pušek," říká berounský obchodník v oboru střeliva  a zbraní Martin Kutzendörfer.

Jednou za několik let musí takový majitel se všemi zbraněmi na příslušné oddělení pro kontrolu a případnou novou evidenci. "Agenda, která se týká zbrojních průkazů, spadá od prosince pod územní odbor příbramské policie," říká mluvčí Policie ČR v Berouně Marcela Pučelíková. Odbor služby pro zbraně  a bezpečnostní materiál se totiž částečně centralizoval.

Policie sice vytvořila dvě nová oddělení této služby, oddělení dohledu a dozoru a oddělení správního řízení,  v celém kraji ale při reorganizaci došlo k zániku několika kontaktních míst. Kromě Berouna přišli o místo, kde snadno vyřídit papírování, držitelé zbraní v Mladé Boleslavi, Rakovníku, Nymburku i Kutné Hoře. "Zbraň se musí převážet důkladně zabalená a majitel ji nesmí dát z ruky. Takže si představte myslivce či sběratele  v důchodu a bez auta, jak jede  z Berouna autobusem či vlakem do Příbrami, kde to nezná, se zavazadlem těžkým několik desítek kilogramů," popisuje Martin Kutzendörfer.

Z nové skutečnosti není nadšený ani sportovní střelec Jiří Abrahám. "Ve výsledku je mi jedno, že to není v mnohem dostupnější Praze. S úředníky v Berouně už jsme měli vybudované dobré vztahy. Snažili se nám vyjít vstříc. Já mohu jet do Příbrami autem, ale je mi líto třeba důchodců, kteří cestou stráví celý den. Navíc se může stát, že vše nevyřídí najednou a druhý den absolvují stejnou cestu znovu," říká Jiří Abrahám.

Berouňané měli papírování a administrativu spjatou s evidencí zbraní v blízkosti domova jednodušší. Příbram je navíc pro místní lidi daleko hůře dostupná než třeba Praha. Na nové oddělení budou majitelé zbrojních průkazů jezdit kvůli každé změně údajů.

Cestování čeká i zájemce  o koupi zbraně. "Pro pořízení zbraně potřebuje člověk povolení, pro které nyní musí do Příbrami, kde si o něj nejprve zažádá. Po čtrnácti dnech si pro papíry dojede, koupí si zbraň a znovu musí jet i s novou puškou do Příbrami kvůli evidenci," vypráví obchodník.

Podobně na tom budou  i lidé, kteří se rozhodnou zbraně zbavit, nebo ji prodat. "Jen pokud chce člověk prodat zbraň v obchodě, tak za něj papírování vyřídí prodejna," vysvětluje Martin Kutzendörfer.
V Berouně bylo oddělení se třemi pracovnicemi. Ty ale odbor v Příbrami neposílí. Agenda tak bude o to náročnější.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.