Přihlásit

Myslivci vzkazují: Přejte zvěři klid. Zima totiž nekončí (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Táborsko
Na lyžích, na saních, v lepším případě traktorem. Tak se nyní dostávají myslivci ze sdružení na Táborsku za zvěří ve svých honitbách. Ke krmelcům terénními vozy nedojedou, ale zvěř je právě v tuto dobu nejvíce potřebuje. Kvůli nedostatku potravy. Takové podmínky vládly loni v lednu.
"Nejhorší je to pro drobnou zvěř - zajíce, bažanty, křepelky. Ta se ve sněhu boří a hůře se dostává k potravě. V podstatě se k ní musí prohrabat. Jednou, spíše dvakrát týdně zvěř přikrmujeme. Právě nyní totiž dochází k velkému úbytku energie, proto potřebuje vydatnější potravu. Hlavně jádro, tedy obilí, seno a dužnaté krmivo. Burínu, kaštany a podobně," sdělil Ivan Mynařík z Mysliveckého sdružení Raště. Ajak se k více než dvaceti krmelcům dražičtí myslivci dostávají? "Hlavně na lyžích, kde je to možné, tak traktorem. Někde jsou cesty prohrnuté, ale jinak musíme pěkně po svých," dodal Mynařík. To samé tvrdí i předseda Okresního mysliveckého spolku Václav Falada, jinak člen Honebního společenství Luh Vesce. "Podmínky jsou fakt tvrdé. K potravě se opravdu zvěř dostává těžko. Třeba zajícům nosíme větve na okus a ohryz, intenzivně přikrmujeme zvěř spárkatou i černou."
Zásobníky se vyprazdňují, takže krmivo vozí do nepřístupných míst většinou na saních. "Minulý týden jsme provedli v celém okrese ozdravnou akci spárkaté zvěře, což znamená, že do krmení byly přimíchány i vitamíny a léčiva. Nezbytnou součástí krmení je i sůl. Běžkaři, turisté a především pak pejskaři by měli být právě nyní ohleduplní a zvěř v rámci možností nerušit. Dochází u ní v těchto mrazech už tak k velkému energetickému výdeji," zdůrazňuje za všechny členy a příznivce Hubertova cechu Ivan Mynařík z Dražic. Po roce je situace obdobná, ačkoliv sníh nyní slezl a zbytky jsou pouze v zastíněných místech a ve vyšších polohách. Přesto je nutné zvěř stále přikrmovat. Ale už jinak než v prosinci. "Teď by mělo jít o dokrmování suchou potravou, například senem. Protože zvěř už může okusovat zelené výhonky," ujistil předseda opařanských myslivců Miroslav Pejčoch.
Do konce roku přikrmovali myslivci ještě také obilím, konkrétně přidávali zvěři oves, protože v přírodě zapadlé sněhem těžko mohla potravu najít.
Ačkoli mají v těchto dnech myslivci méně práce, natrvalo ruce do klína ještě nesloží. "Zima nekončí, sníh ještě může napadnout. Krmení máme zatím dost. Nyní kontrolujeme krmelce a podle toho zjišťujeme také migraci zvěře. Někde může být krmelec prázdný, jinde naopak nepotřebuje doplnit," informoval dále Miroslav Pejčoch. Na Opařansku se vyskytuje hlavně zvěř srnčí a divočáci.
"Hlavním a celoročním úkolem myslivců je aktivní ochrana přírody. V zimě se hlavně jedná o přikrmování strádající zvěře tak, aby v co nejmenší míře vznikaly škody způsobené okusem," míní předseda MS Opařany Miroslav Pejčoch. Hony jsou podle něho třešinkou na dortu a odměnou za celoroční práci v přírodě.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.