Přihlásit

Ptactvo drancuje vodní hladiny (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U rybníků na Opočensku škodí desítky volavek, ví se i o kormoránech. Odstřelit je však nelze, jsou to chráněné druhy

Také v průběhu letošní zimy se hospodáři u rybníků potýkají s ptáky, kteří útočí na ryby. Z minulosti je známo, že o sobě dávali vědět především kormoráni, ovšem v současné době jsou to podle slov poškozených zejména volavky popelavé, které působí hlavně na Opočensku nemalé škody.
Takoví ptáci však patří mezi chráněné druhy a většina rybářů je na ně proto krátká. Udělených výjimek, díky kterým je možné hejno regulovat odstřelem některých jedinců, je minimum. Na to, že situace bývá v tomto čase nemilá, si poškození už museli zvyknout. "S problémy se potýkáme, volavek je tu moc. Je to vidět podél vody, kde jsou zbytky hlav ryb a tak podobně. Je to špatné," povzdychl si hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Opočně Zdeněk Vašíček.
Zároveň podotkl, že v okolí již byli viděni i kormoráni. Opeřenci přitom nejdou pouze po malých rybách. "Jedná se i o kapry, štiky, okouny a další, zkrátka vše možné. Ptáci nejenže ryby pozřou, některé z nich třeba jen poškodí a stejně dojde k úhynu. Potýkáme se s tím už od začátku zimy. Když byly výlovy, ptáci se tu nashromáždili. Stojaté vody, které jsou nyní nezamrzlé, jim nahrávají," řekl.
Podle Vašíčka se v okolí opočenských vodních ploch nachází odhadem padesát volavek, které bez varování útočí na nic netušící kořist pod hladinou.
Nejúčinnější varianta, tedy použít na opeřence zbraň, je však svévolně nemožná. "Volavky patří mezi chráněné druhy ptáků, takže výjimek umožňujících jejich odstřel je málo. Pokud vím, tak některé soukromé společnosti požadavek podaly, ale my jako Český rybářský svaz jsme neuspěli," přiblížil Vašíček.
V takové situaci se mnoho účelných věcí dělat nedá, škoda mezitím narůstá. "Nezbývá než chodit kolem vody, což ptáky na chvíli vyplaší. Ale jakmile odejdete, znovu se vrátí. Škodu je zatím složité odhadovat, víc budeme vědět až na jaře, ale už teď bych řekl, že řádově se bude pohybovat v desítkách, možná až ve stovkách tisíc korun," uvedl hospodář.
Hladovým a neúprosným opeřencům se rybáři nevyhnou prakticky nikde v okolí Opočna. Vyskytují se v zámeckém parku, dále především po proudu níž, tedy u rybníku Broumar, Semechnického rybníku, u Zlatého potoku a podobně. "Některé plochy jsou vypuštěné nebo jsou pod ledem, ale ty ostatní jsou zkrátka decimovány," doplnil Zdeněk Vašíček.
Situaci si uvědomují také na Správě Kolowratského rybářství, kterému nemalé problémy způsobují zejména kormoráni, a to zpravidla od září do zamrznutí hladin a na jaře. "Jakmile led roztaje, hned se jich slétne několik set a rozprostřou se od Broumaru i dál, třeba do Černíkovic, a působí značné škody. Ale když mrzne, tak lovit nemohou," potvrdil Vladimír Flégl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.