Přihlásit

Opeřenců na Znojemsku ubývá (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojmo
Pozorovat ve volné přírodě jižní Moravy kdysi poměrně hojného dudka je stále obtížnější. Tvrdí to ornitolog Správy Národního parku Podyjí Martin Valášek. Podle něj naopak přibývají nové druhy ptactva, třeba husice liščí.

* Co je husice za druh ptáka?
Husice liščí se dříve na jižní Moravě vůbec neobjevovala. Je to středně velký druh vrubozubého ptáka, podobného kachně. Pro nás je to úplně nový druh. NaZnojemsku poprvé zahnízdila teprve před deseti lety. VČeské republice je nově hnízdícím druhem od konce devadesátých let dvacátého století.

* Jaké druhy ptáků z krajiny naopak mizí?
NaZnojemsku je to stejné jako ve zbytku republiky. Ubývá vrabců, skřivanů a pěnkav. Naopak kosům, drozdům a špačkům se nyní daří a přibývá jich. Za poslední roky ale výrazně ubylo například dudků. Pokles počtů jsme zaznamenali u pěnice vlašské, pro niž je na Znojemsku vyhlášena ptačí oblast Podyjí. Celorepublikově ubývá také vlaštovek. NaZnojemsku, podobně jako v celé republice, ubývá populace hýla obecného, který je více chladnomilný. Naopak přibývají teplomilnější žluvy hajní.

* Proč se to děje?
Hlavně kvůli nešetrnému zemědělství a změně klimatu, zejména globálnímu oteplování.

* Můžete jmenovat nějaké další, méně časté druhy ptáků, které se na Znojemsku objevují?
Odroku 2008 žije na území národního parku raroh velký, ale pouze příležitostně. Pravidelně hnízdí v malém množství na východě Znojemska. Vposledních letech začal do republiky přilétat také sokol stěhovavý. Ten do sedmdesátých let hnízdil na území dnešního Národního parku Podyjí pravidelně, pak zcela vymizel. Nyní ho můžeme poměrně často zahlédnout ve volné přírodě.

* Sčítá někdo ptáky pravidelně?
Sčítání ptactva provádí pravidelně Česká společnost ornitologická. Vletech 2009 a 2010 publikovala studii o stavu ptactva v České republice a příčinami jeho úbytku. Práce analyzuje dlouhodobě sbíraná data, která v uplynulých třiceti letech shromáždila asi stovka dobrovolných ornitologů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.