Přihlásit

Bobry má vyhnat ocelová zeď (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hráz, která má Starou Břeclav chránit před velkou vodou, provrtali bobři jako ementál. Povodí Moravy začne s jejími opravami.

Obří krátery uprostřed protipovodňové hráze děsí obyvatele Staré Břeclavi. Bobři navrtávají hráz pod hladinou a jejich pelechy, které v horším případě obývala i celá bobří rodina, hráz ničí.
"Zejména v zimních měsících, kdy se střídá mráz s teplem a do toho prší, se stropy nor propadají. V hrázích tak vznikají krátery," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek.
Už předloni na podzim vodohospodáři vypustili nadjezí řeky, aby se mohli podívat, jak velké škody pod vodou bobři napáchali. Průzkum přinesl šokující výsledky. "V levém břehu se našlo zhruba padesát nor do protipovodňové hráze. Na druhé straně patnáct. Takže problém je tady opravdu velký," přiblížil Vyhnálek vážnost situace.
Loni se zpevnilo jen nejkritičtějších sedmdesát metrů hráze. Letos by se Povodí mělo pustit do kompletní opravy. "Povodí Moravy už vše připravuje, na opravu hráze je schválena státní dotace. Práce by měly začít každým dnem," potvrdil místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek.
Podle Pavla Bízy z Povodí Moravy by práce měly začít ještě v tomto čtvrtletí a být dokončeny do pololetí. "Do tělesa levobřežní hráze bude ražena ocelová štětová stěna v délce asi 850 metrů, současně se bude na pravém břehu doplňovat opevnění kamennou rovnaninou v délce asi 270 metrů," popsal. Čeká se jen, až zadávací dokumentaci schválí Státní fond životního prostředí.
Než ale práce začnou, lidé by neměli zasypávat díry v hrázích vším, co mají zrovna po ruce. "Vše se bude muset odtěžit, což zvedne náklady na projekt. A hráz tím bude ještě více nestabilní," upozornil místostarosta Parolek s tím, ať lidé radši nechají nory tak, jak jsou.
S ochranou proti bobrům počítá i druhý projekt nazvaný Protipovodňová ochrana Břeclavi. Ten zatím město připravuje a vyjednává s vlastníky pozemků.
Zpevnění hráze a její zasypání kameny by mělo Starou Břeclav bobrů definitivně zbavit. Jiná cesta totiž není. Přestože město uvažovalo o odstřelu, ten se ukázal jako nemožný.
Odstřel omezuje zákon na ochranu bobrů. Povodí Moravy, které je zodpovědné za bezpečnost protipovodňové hráze, by však zřejmě výjimku povolující odstřel získalo.
Do hry však vstupuje zákon o myslivosti, který neumožňuje odstřel zvířat v noci,maximálně hodinu po západu a hodinu před východem slunce.
"Což by byl u bobra problém, protože je to noční zvíře," poukazuje Vilém Vyhnálek na ironii situace. Navíc je tu podle něj bezpečnostní riziko. "Nikdo nemůže zaručit, že se střela od hladiny neodrazí," upozornil s tím, že po hrázi se i v noci pohybují lidé. Odstřel bobra by navíc nezaručil, že jeho místo okamžitě nezaujme jiná bobří rodinka, která by se vesele pustila do vrtání dalších nor.
Zpevnění hráze tak, aby do ní bobři vrtat nedokázali, je tak jedinou cestou, jak vyhostit nepříjemná zvířata z Břeclavi.
Stará Břeclav je v celém okrese jediným místem, které kvůli bobrům ohrožuje velká voda. Nad Ladnou, kde bobři také řádí, záplavy nehrozí. Mezi korytem řeky a protipovodňovou hrází je tu ještě berma - jakási mezihráz - a bobři vrtají do ní, nikoliv do ochranné hráze.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.