Přihlásit

Nebezpečný úsek u Luhačovic: jen za 16 dnů 20 sražených srn (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesní zvěř v tomto období migruje za potravou. Nezřídka skákají řidičům přímo před auta

Luhačovicko
Potkat srnku na silnici mezi Dolní Lhotou a Luhačovicemi není žádnou výjimkou. Jen od začátku tohoto roku se tam stalo více než dvacet srážek se zvěří. Srnky doslova samy skáčou pod kola aut ve dne i v noci. Pomoci by mohly například speciální ploty nebo pachové zábrany. Na to ale nejsou peníze. Prozatím poslední nehoda se na této silnici II/492 stala o víkendu. "Šestatřicetiletému řidiči do jízdní dráhy z bezprostřední blízkosti vběhla srna. Skočila na kapotu a poničila ji. Poraněná srnka nakonec utekla do lesa, většinou však srážky bohužel končí jejich smrtí," popsal vedoucí luhačovických policistů Vojtěch Meisl. Doplnil, že při všech nehodách se naštěstí nikomu nestalo nic vážného. "Upozorňujeme však řidiče, že je zde velké riziko srážky se zvěří. Proto by měli jezdit velmi opatrně a počítat s tím," vyzval Meisl.
Jen pro představu. Když řidič srazí srnu, je to, jako kdyby naboural do betonové zdi. Škody jdou proto do desetitisíců korun. A co víc, takový střet může končit i smrtí řidiče. Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Zlín Františka Libosvára zvýšený pohyb divoké zvěře na silnicích může být dán tím, že hledá potravu.

Srny na silnice láká posypová sůl
"Dalším důvodem může být i to, že je přitahuje sůl, kterou se v zimě cesty sypou," vysvětlil myslivec.
Řešením by bylo postavit podél cest speciální oplocení anebo pachové ohradníky, které zvěř odpuzují. Jenomže s ničím takovým vlastník silnice, kterým je Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), nepočítá. "Žádné zábrany proti zvěři u žádné své silnice v kraji jsme nestavěli a s ohledem na omezené množství finančních prostředků ani s něčím takovým v rámci případných rekonstrukcí nepočítáme," sdělil mluvčí ŘSZKVojtěch Cekota.
Podle vedení společnosti mohou takové oplocení instalovat po souhlasu vlastníka pozemku dokonce i samotní myslivci. Jenomže ti na to nemají dostatek finančních prostředků. Řidičům tak nezbývá nic jiného než mít oči dokořán a bedlivě sledovat celou cestu, jestli se někde v okolí nepohybují srny. Platí totiž jedno pravidlo: kde je jedna srna, tam je zpravidla i druhá.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.