Přihlásit

Do infocentra Saského Švýcarska je to kousek (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČR/Německo
V Krásnolipském informačním středisku Národního parku České Švýcarsko najdete upoutávku na obdobné zařízení u našich sousedů, tedy infocentrum Saského Švýcarska. Vzhledem k tomu, že do Německa je to co by kamenem dohodil a oba parky od sebe dělí pouze státní hranice, není od věci se sem také zajet podívat. Saské informační středisko (Nationalpark Centrum Sächsische Schweiz, které provozuje Saská zemská nadace přírody a životního prostředí se sídlem v Drážďanech) najdete 42 km od Krásné Lípy v lázeňském městě Bad Schandau. V historické budově bývalého kina, jež je moderně přestavěno, se rozkládá ve třech patrech návštěvnické centrum.

Charakteristické skalní město
V přízemí návštěvník získá od ochotných zaměstnanců (i v českém jazyce) veškeré informace o trasách výletů, ubytování, jízdních řádech, popřípadě zprostředkují průvodce. Dá se tu samozřejmě nakoupit turistická přírodopisná literatura, mapy, pohlednice a celá řada dalších regionálních produktů. V přízemí budovy je ještě konferenční místnost a příjemná restaurace sloužící k občerstvení návštěvníků. Celou budovou do výše druhého podlaží prostupuje uměle vytvořená pískovcová skalní stěna charakteristická pro tento region, navozující atmosféru skalního města.
Horní dvě patra jsou důmyslně propojena schodišti a lávkami. Tady najdete mnoho interaktivních exponátů, které názornou formou ukazují vznik krajiny, ale i faunu a floru Saského Švýcarska. Malá a velká multivize vás prostřednictvím působivých snímků, hudby a výkladu zavede do vnitřního světa parku. Prostorové modely staveb a množství fotografií přibližují vývoj výstavby domů a způsob bydlení od dob prvního osídlení. Z umělé vrcholové skalní plošiny můžete za zvuku zpěvu ptáků sledovat na plátně pohledy z nejznámějších skalních vyhlídek Saského Švýcarska.

Krása i ekologie
K zajímavým exponátům patří mraveniště, děti určitě upoutá tmavá jeskyně, ve které se postupně nasvěcují jednotlivé druhy sov. Tvůrci expozice zakomponovali do výstavy i další živočichy žijící v oblasti - lasici, plcha, myš, sokola, havrana, ale i rysa.
V malém kinosále, umístěném v útrobách skalního masivu, se promítá film propagující krásy národního parku a apelující na ekologické chování návštěvníků.
Všechny popisy jsou i v češtině, obdobně se dají navolit do češtiny audiovizuální programy. V případě, že budete v blízkém okolí Bad Schandau, navštivte tento zajímavý turistický cíl. Prohlídka trvá přibližně hodinu a půl.

***
Užitečné informace
Infocentrum Saské Švýcarsko
Otevřeno:
duben - říjen: denně od 9.00 - 18.00 hodin
listopad - březen: denně (kromě pondělí) od 9.00 - 17.00 hodin
leden: je zavřeno, pro předem nahlášené skupiny je vstup možný i v tomto
termínu
Vstupné:
dospělí 4 eur, zlevněné vstupné (skupina) 3 eur, rodinné vstupné 7,5 eur,
roční vstupenka 10 eur. Školní skupiny mají vstup zdarma.
Další možností je zakoupit si vstupenku pro oba parky v infostředisku Národního
parku České Švýcarsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.