Přihlásit

Fotograf: Vlci obsadili skalní výběžek a zůstali tam půl hodiny (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zhruba 3 hodiny jízdy od Prahy, na opačné straně hranic, než se nachází Šumava, se rozkládá Bavorský les, jehož věhlas a především možnost fotografovat vlky, medvědy, rysa a jiná zvířata, láká do těchto míst turisty a především fotografy z celé Evropy.
Dva dny v Bavorském lese, vstávání mezi 3. až 4. hodinou ranní, asi deset nachozených kilometrů každý den a hodiny čekání na ten správný záběr byl koktejl, který jsme společně s kamarádem namíchali, a nutno dodat, že nám moc chutnal. Pro naše "fotosafari" jsme vybrali východní část Bavorského lesa, který se nachází v blízkosti městečka Mauth.
Vstup do Bavorského lesa je zdarma, platí se pouze za parkování - celodenní stání stojí 5 eur. V této části Bavorského lesa nabízí správa parku turistům krom vyhlášené vyhlídkové trasy v korunách stromů i cca 7km okruh lesem, na kterém máte možnost při troše štěstí spatřit různá zvířata. K některým se můžete volně přiblížit, některá jsou od lidí oddělena různými bariérami. Každopádně celý park je dobře značen, a dokonce nechybí ani české nápisy. Do parku máte možnost jít i se psy, nicméně s nimi nemůžete všude, především do částí, kde se nachází zvěř volně, je vstup pejskařům zakázán.
Pro návštěvu doporučuji být u hlavní brány se svítáním. V tento čas máte největší šanci spatřit některá zvířata, jako jsou vlci, bobr apod., taktéž zde během dopoledne nemusíte potkat ani živáčka, což mnozí ocení. Nejvíce turistů zde pak je odpoledne a navečer.
Zvu vás tedy na výlet do Bavorského lesa a seznámení se s faunou, která žije, případně kdysi hojně žila, i na našem území.
Druhý den focení, tentokrát jsme vstávali asi v půl čtvrté ráno. Pokud chcete vidět vlky, musíte být na místě velmi brzo ráno, kdy vlci žerou. S východem slunce jsme šli lesem a doufali, že budeme mít dnes štěstí. V podstatě v okamžiku, kdy jsme došli namísto, odkud se dají vlci nejlépe pozorovat, tak se ukázali.
Pohled na vlky v přírodě je vždycky zážitkem. Navíc dnes se rozhodli potěšit fotografovo oko a obsadili skalní výběžek, odkud se rozhlíželi po krajině a pátrali po kořisti. V našem zorném úhlu zůstali zhruba půl hodiny, a proto jsme měli dost času na fotografování. Drtivá většina návštěvníků parku nemá šanci vlky vidět zblízka, neboť ti jsou během dne schovaní a roztroušení daleko od očí případných pozorovatelů. Navíc málokdo, kromě fotografů, je ochoten čekat dlouhé minuty, spíše hodiny, na objekt svého zájmu. blog.idnes.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.