Přihlásit

Vášnivému sběrateli zbraní hrozí pětileté vězení (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jičín
Vášeň pro střelné zbraně přivedla sedmatřicetiletého muže z Děčínska až za hranici zákona. Svou roli na tom, že mu dnes hrozí až pětileté vězení, sehrála i náhoda, dopravní nehoda k níž došlo v listopadu loňského roku u Sobotky.
V roce 2007 si muž přes internet koupil nefunkční znehodnocený samopal, který si postupně opravil, aby byl střelbyschopný, a sehnal si i funkční hlaveň s tlumičem hluku výstřelu. Výsledek své práce se rozhodl vyzkoušet 2. listopadu loňského roku, kdy využil posledních teplých dnů a na motocyklu Honda vyrazil za kamarádem do Hořic.
Na zpáteční cestě se zastavil na odlehlém místě, kde zbraň vyzkoušel. Vystřílel dva zásobníky a poté pokračoval zpět k domovu. Po několika kilometrech však jeho jízda skončila. Na křižovatce u Sobotky se střetl s vozidlem Mitsubishi Oulander, jehož řidič mu zřejmě nedal přednost v jízdě, a s těžkým zraněním skončil v péči hradeckých lékařů.
Na místě nehody pak policisté našli jeho batoh, který ukrýval hotový arzenál: samopal s tlumičem, nefunkční granát, prázdné nábojnice, zdeformovanou střelu, zásobník na větší počet nábojů a upravený bubnový zásobník. Jako držitel zbrojního průkazu a majitel několika legálně držených zbraní muž hned pochopil, že bude mít policistům co vysvětlovat. I když svého jednání velmi litoval, přestomuto nebylo nic platné. Policejní komisař proti němu v těchto dnech zahájil trestní stíhání pro podezření z přečinu nedovoleného ozbrojování, za což mu hrozí až pětileté vězení.
Tento případ by měl být varováním pro ostatní sběratele, kteří mají doma nelegálně držené zbraně. Trestné je totiž i přechovávání jejich hlavních částí, případně většího množství střeliva. Rovněž je zakázané provádět konstrukční změny, které zvyšují účinnost zbraní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.