Přihlásit

V Opavě se školili trubači (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivečtí trubači z celé republiky i ze Slovenska se o víkendu sjeli do Opavy, aby se učili hrát na myslivecké rohy. Ovládat nástroje bez klapek ale není nic jednoduchého, pro některé to byla doslova muka.

Libozvučné i velmi prapodivné tóny se celý víkend linuly z oken Střední hotelové školy v Opavě, kde se umění hry na lesní rohy učily desítky mysliveckých trubačů. "Je to historicky první kurz hry na myslivecké rohy, na lesnice a borlice. Je to poprvé v moravskoslezském kraji, kdy můžeme prostřednictvím našich lektorů naučit trubače buďto úplné začátky s těmito nástroji, nebo je případně v jejich hraní zdokonalit," říká organizátor neobvyklého kurzu Petr Duda.

"Svoje umění, které se zde učí, nebo zdokonalují, potřebují myslivci při každodenním výkonu práva myslivosti, to znamená, že když se pořádá hon, tak tam jsou trubači, a ti hrají tyto skladby, které my je tady učíme, a učí se také myslivecké signály určené pro hon," doplnil Petr Duda.

Hrát na lesní rohy přitom není nijak jednoduché. Nemají totiž žádné ovládací strojivo, žádné klapky. Mechanika na nich chybí záměrně, jelikož se na tyto nástroje hraje zejména během zimní lovecké sezóny, a v mrazu by klapky dobře nefungovaly. "To znamená, že ten, kdo chce tyto nástroje ovládat, musí všechnu práci dělat za pomocí dechu a rtů, a to je právě to umění a zvláštnost. Tím se také lesní rohy liší od ostatních moderních nástrojů v orchestrech," vysvětluje Petr Duda s tím, že naučit se hrát na lesní rohy vyžaduje pevnou vůli.

"Než se trubač z těch prvních krůčků dostane do opravdového mistrovství, tak to trvá rok, dva, někdy se učíme vlastně celý život," usmívá se Petr Duda, přičemž v tomto s ním absolventi kurzu naprosto souhlasili.

"Přiznám se, že je to řehole. Snažím se, ale není to to pravé ořechové," připustil Pavel Navrátil z Liberce. "Já jsem úplný začátečník, tak nevím, jak to dopadne, zatím to moc nejde. Chce to trénovat a trénovat," usmíval se další trubač Radomír Musil z Mokrých Lazců na Opavsku.

"Ty začátky jsou opravdu těžké, je to běh na dlouhou trať," přitakal i Jiří Peterka z Tachova. Všichni účastníci kurzu se nicméně snažili ze všech sil, v neděli odpoledne je totiž čekalo společné veřejné vystoupení v parku v centru Opavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.