Přihlásit

Čtyřkolkáři si jezdí po lese beztrestně (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přibývá neukázněných motocyklistů, kteří ruší zvěř. Budějovická policie však dosud nedala ani jednu pokutu

Českobudějovicko
Plaší zvěř a ničí pozemky. Pokuta je ale pro jezdce na motocyklech nebo čtyřkolkách skoro neznámý pojem. Přitom znějí silné motory v lesích a na polích stále častěji.
"Někdo by to měl řešit," říkají myslivci, kterým v zimě přibývá kvůli motocyklistům vedle obvyklé péče o zvěř další starost. Muži v zeleném dodávají, že neukáznění jezdci mají na svědomí i ztráty na zvěři. "Zrovna v neděli jsme našli u Hněvkovic padlý kus srnčího," říká jednatel českobudějovického okresního mysliveckého spolku Pavel Pletka. Kus byl na první pohled zdravý, bez zranění a nebyl vyhublý.
Podle myslivce je možné, že zvíře uhynulo na zápal plic. Proč? Mohlo být vyrušeno a pak běželo příliš daleko na to, aby to v zimním období vydrželo bez následků.
"Je to ale těžko dokazovat," upozorňuje Pavel Pletka a doplňuje, že je sice možné nechat udělat pitvu u veterináře, ale ani ta neprokáže víc než zmíněný zápal plic. Jestli to byla čtyřkolka nebo toulavý pes, kdo zvěř vyrušil, se podle něj nedá dokázat. Vzápětí ale zdůraznil, že jsou z minulosti i očití svědci případu, kdy zvěř utíkala před čtyřkolkou.
"Když vyplašená zvěř uniká, vydává přibližně šestnáctkrát více energie než v klidovém stavu," vysvětlil hlavní dopad vyrušení na zvěř Jiří Šilha z pražského ústředí českomoravské myslivecké jednoty.
"Kdyby se alespoň jezdilo po cestách," stýskají si myslivci, ale podle Luďka Troupa, člena mysliveckého sdružení Bennet, které působí v okolí Březí u Trhových Svinů, se jezdí všude možně. Aprávě to škodí zvěři nejvíc, protože je plašena i v místech, kde se jinak s dopravou nesetká.
"Známe tři, čtyři místa, kde jsou velké strže u Vltavy, tam jezdí čtyřkolky a motorky cesta necesta. Nebo si někdo koupí čtyřkolku v Budějovicích, ale naloží na přívěs a jede s ní do Novohradských hor," popisuje praxi motocyklistů Pletka. Myslivci podávají i podněty na policii, stalo se tak třeba v Temelíně nebo v Hluboké nad Vltavou.
Pokuta ale za podobné jednání na Českobudějovicku ještě nepadla. Podle okresní policejní mluvčí Reginy Tupé může sice čtyřkolkář vjet na pole nebo louku jen se souhlasem majitele a do lesů nesmí vůbec, protože je zde vjezd zapovězen ustanovením zákona o lesním a vodním hospodářství. Nezákonné jednání se ale obtížně dokazuje.
Čtyřkolky v rozporu s předpisy nemají značky nebo jezdí se schválně zablácenou značkou, aby nebyla zdálky čitelná. A při oznámení se řidič hájí, že on na stroji neseděl.
"Kontroly Policie České republiky pravidelně provádí v rámci výkonu služby," upozornila ale policejní mluvčí . Podle myslivců je však vážným problémem i to, že neukázněných motoristů v terénu je stále více. Čtyřkolky jsou finančně dostupnější než před deseti či dvanácti lety, kdy se na polích a v lesích objevily. A starostí s nimi bude podle mužů v kamizolách jen přibývat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.