Přihlásit

Zkoušky na zbrojní průkazy: nově jen v Brně (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Získat zbrojní průkaz? Ještě minulý rok mohli lidé na jižní Moravě dělat zkoušky v nejbližší střelnici. Od 1. ledna však musí jezdit do Brna. "Hlavním důvodem je zefektivnění činnosti Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál," vysvětlila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.
Díky tomu, že zkoušky bude možné splnit jen ve třech střelnicích v kraji, se podle policejní mluvčí také zvýší jejich objektivita. "Komisaři se budou losovat a střídat. Tím ale nechceme říci, že jim nevěříme," doplnila Vedrová.
V minulých letech vyjížděli brněnští komisaři na zkoušky do jednotlivých měst. Nyní budou muset uchazeči dojíždět za nimi do Brna. Změna se dotkne zhruba třetina všech zájemců. "V současné době je v kraji asi pětatřicet tisíc držitelů zbrojního průkazu," vypočítala Vedrová. Žadatelé o zbrojní průkaz se však mohou i nadále připravovat na zkoušku na jednotlivých pracovištích v ostatních městech kraje. Na zkoušku však musí přijet do střelnice Trigger v Kotlářské ulici, AWIW v Pražákově ulici nebo B&H Magnum v Purkyňově ulici.
I přes možný nárůst počtu zákazníků tyto podniky doufají, že si vystačí se stávajícími zaměstnanci. "Ještě neznáme všechny detaily. Předpokládám, že víc pracovníků nebudeme potřebovat. V minulých letech jsme byli vytížení jen na dvacet procent. Víc práce spíš uvítáme," řekl společník brněnské střelnice Trigger Milan Michalík.
Se změnami ale nejsou spokojení uchazeči o zbrojní průkaz z okresů. Nejvíce postihnou myslivce. "Mám na starosti výuku adeptů a většina z nich průkazy nemá. Nebudou moc rádi. Znamená to pro ně minimálně dvě cesty do Brna navíc," podotkl zkušební komisař pro lovecké střelectví z Okresního mysliveckého spolku Břeclav Břetislav Hřebačka.
Starosta Krhova na Blanensku Jaroslav Řezníček má podobný názor. "Není to dobrý nápad. V této době je čas drahý," konstatoval starosta Řezníček, který je už čtyřicet let také myslivcem.
Na poslední chvíli přišel o šanci získat zbrojní průkaz ve svém městě také revizní technik Adam Kolář ze Znojma. "Chystal jsem se na zkoušky už v prosinci, ale protože jsem měl poslední zkušební termín před Vánocemi víkendovou službu v práci, nestihl jsem to. Teď budu muset vyrazit do Brna," řekl Kolář. Postěžoval si také, že ve Znojmě mohl skládat zkoušky i v sobotu. V Brně to ale nejde. "Projedu víc benzínu a zkouška se tím prodraží. Navíc si budu muset vzít dovolenou. S tím mi tedy policie moc nepomohla," dodal Kolář. Na jižní Moravě získalo loni zbrojní průkaz asi sedmdesát procent všech uchazečů. "Česká republika patří mezi tři státy, kde je k získání zbrojního průkazu potřeba absolvovat jen zkoušku před komisí nebo komisařem. Dále je to možné na Slovensku a v Kanadě. Z těchto tří států jsou u nás testy nejnáročnější," informoval Michalík ze střelnice Trigger.
Zkouška má tři části. "Teoretický test ze zákona o zbraních, bezpečnou manipulaci se zbraní a střelbu," upřesnil testové podmínky Michalík.
Každému uchazeči musí být víc než jedenadvacet let. Výjimky platí pro patnáctileté sportovce, kteří střílí závodně nebo šestnáctileté studenty, kteří se ve škole učí na myslivce. Lidem, kteří vlastní lovecký lístek, může být pro získání průkazu jen osmnáct let.
Uchazeči musí být dále zdravotně způsobilí, což jim potvrdí obvodní lékař, svéprávní, bezúhonní a spolehliví. Spolehliví lidé nesmí nadměrně pít alkohol a musí se chovat bezpečně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.