Přihlásit

Na Žďársku se zvyšuje výskyt tasemnice liščí (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé, kteří vyrážejí se svými psy do lesa, nebo ti, již mají kočku a nechávají ji, aby se volně pohybovala venku, by se měli mít na pozoru. Myslivci na Žďársku totiž letos zaznamenali zvýšený počet lišek, jež jsou nakaženy nebezpečnou echinokokózou neboli tasemnicí liščí.
Přes domácí zvířata, která přišla do styku s infikovanou liškou nebo třeba s jejím trusem, se pak může nakazit člověk. Choroba se sice dá léčit, skončit ale může i smrtí.
"Každý rok necháváme preventivně vyšetřovat lišky na přítomnost vztekliny. Například letos se jedná o 40 zvířat a z tohoto počtu jich je 20 namátkově vyšetřeno právě kvůli echinokokóze. A z deseti kusů, které do zhruba poloviny ledna testováním prošly, jich bylo nakaženo sedm. To je vysoké číslo," upozornil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Infikované lišky pocházejí z různých honiteb okresu, nedá se tedy říci, že by nemocná zvířata byla jen v jedné oblasti.
Lišky, u nichž byla prokázána přítomnost nebezpečného parazita, pocházejí z honiteb u Rudolce, Velké Bíteše, Pavlínova, Lhotek, Karlova u Škrdlovic, ze Zubří a dokonce i z Černého lesa, který se nachází v těsné blízkosti Žďáru.
Nakažených lišek přitom může být mnohem více, dalších 10 kusů ale bude testováno až ve druhém pololetí roku. O tasemnici liščí se v minulosti hovořilo hlavně v souvislosti se sběrem lesních plodů.
Pokud se totiž infikovaná liška vykálí například na borůvky, které člověk sní, aniž by je omyl či tepelně upravil, dostane tak parazita do svého těla i sběrač lesního ovoce.
"Ovšem pravděpodobnost, že se člověk nakazí tímto způsobem, je malá. Mnohem větší šanci má právě nákaza přes psa nebo kočku," upozorňuje Oldřich Sedlář. Stačí k tomu málo - domácí mazlíček může zdechlinu nebo i trus nemocné lišky pozřít či se v něm vyválet. Jeho majitel ho pak třeba pohladí po kožichu, nechá se olíznout, neumyje si ruce a pustí se do jídla, případně si bezděčně sáhne do úst. A onemocnění je na světě.
"Kočky i psi se také mohou nakazit poté, co sežerou třeba myš - mezihostitele liščích tasemnic," dodal Oldřich Sedlář. Zároveň zdůraznil, že na pozoru by se měli mít také sami myslivci a další lidé, kteří s liškami a jejich masem či kožešinami manipulují. V tomto případě je důležitá především hygiena.
Pro majitele psů platí hlavně zásada, aby svého mazlíčka nespouštěli z očí a dávali ve volné přírodě pozor na to, co jejich pes žere a v čem se válí.

***
Co to je?
Dospělá tasemnice liščí parazituje ve střevě psů, koček, lišek, vlků. Její larvální stadium pak v orgánech řady zvířat i lidí, již se nakazili pozřením vajíček. Nakazit se lze i požitím mezihostitelů tasemnic, např. hlodavců. Z polknutého vajíčka se vyvine larva - pronikne střevem, putuje tkáněni a usídlí se obvykle v játrech, ale i mozku, plicích atd., kde vytvoří cystu. Larvální stadium tasemnice pomalu roste a způsobenými potížemi připomíná růst nádoru. Pro zničení je nutná operace. Úspěch léčby závisí na lokalizaci a druhu tasemnice. Nákaza může končit smrtí. Zdroj: bayer-cz.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.