Přihlásit

Řidiči na silnicích myslivcům snižují stavy lesní zvěře (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesní zvěř v tomto období migruje za potravou. Pozor: srnky a divočáci přebíhají silnici

Teplice
Potkat se se srnkou na silnici mezi Bílinou a Teplicemi, nebo při cestě okolo Prosetic po E55 přes Bystřany na Bořislav není dnes žádnou výjimkou. Jen od začátku tohoto roku přišli takto myslivci z bystřanského sdružení prý o osm kusů. A to jsou ty nahlášené případy. Stává se také, že řidiči naloží srnu do auta a ujedou.
Zvířata migrují třeba i v Dubí. Nejvíce mrtvých těl srnek nacházejí strážníci Městské policie Dubí na silnicích směrem na Osek, Cínovec a Krupku. "Teď v zimě vyjíždíme odstranit zvěř na vozovce několikrát za týden. Většinou nám to nahlásí řidič, který jede zrovna okolo. Nejvíce pod koly aut končí srnky," sdělil velitel MP Dubí Tomáš Pykal.
Srnky doslova samy skáčou pod kola aut ve dne i v noci. Pomoci by mohly například speciální ploty nebo pachové zábrany. Na to ale nejsou peníze. Jen pro představu. Když řidič srazí srnu, je to, jako kdyby naboural do betonové zdi. Škody jdou proto do desetitisíců korun. A co víc, takový střet může končit i smrtí řidiče.
"Hlavní tahy by měly být oploceny, aby zvěř nemohla na silnici," míní Václav Pondělík, z bystřanského mysliveckého sdružení. K tragickým úhynům na silnicích dochází také například v případě sdružení Podhorská liška. Ve specializovaných obchodech na autodoplňky je možno koupit tzv. plašiče zvěře, které mohou riziko střetu snížit.
"Místa s častou migrací zvěře mají být především označená výstražnou značkou Pozor zvěř! Nejúčinnějším opatřením pro zabránění střetů se zvěří je ohleduplná jízda řidičů a dodržování dopravních předpisů. Pokud to nebude dodržováno, jsou jakákoliv další opatření zbytečná," podotýká Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

Kde je jedna srnka, čekejte i další...
Doporučení myslivců pro řidiče: mít oči dokořán a bedlivě sledovat celou cestu, jestli se někde v okolí nepohybují srny. Platí totiž jedno pravidlo: kde je jedna srna, tam je zpravidla i druhá. Odpovědnost za škodu vzniklou na autě nese vždy jeho majitel, nikoliv vlastník honitby, ze které zvíře uteklo. Pokud řidič naloží sražené zvíře a opustí místo nehody, porušuje zákon a vystavuje se možnosti postihu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.