Přihlásit

Kamzíky uvidíte na Děčínsku (Děčín ský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českokamenicko
Jsou jen dvě oblasti České republiky, kde lidé mohou ve volné přírodě spatřit početnější skupiny kamzíků horských. Vedle Jeseníků je to Českokamenicko. Především tedy Lužické hory.
První sudokopytníky přivezené z rakouských Alp tam koncem devatenáctého století nechal vypustit hrabě Kinský, tehdejší majitel českokamenického panství.
"Kamzíkům se tady více než sto let daří a jejich celkové stádo je už asi třísetčlenné," uvedl předseda děčínského spolku Českomoravské myslivecké jednoty Lubomír Tůma.
"Přesto máme určité obavy, jestli i nás nepostihnou nějaké silnější tlaky ochránců přírody na výraznější zredukování kamzičí populace. Takovýmto požadavkům už totiž musejí čelit naši myslivečtí kolegové v Jeseníkách," vyjádřil obavy Tůma.

Přemnožení ještě nehrozí
Jedním z hlavních smyslů ochrany přírody je dbát na zachování původní flóry a fauny v dané oblasti. Pokud introdukované, tedy dovezené nepůvodní druhy, mezi něž patří i kamzíci v Jeseníkách a na severu Čech, nějakou měrou ohrožují existenci druhů původních, je snahou ochránců přírody tomuto ohrožení zabránit.
"Výskyt kamzíků pravidelně sledujeme a z těch informací, které máme k dispozici, nevyplývá, že by docházelo k nějakému dynamickému početnímu nárůstu této zvěře," uvedl Václav Růžička, který se na správě CHKO Lužické hory zabývá myslivostí. V rezervaci Studený vrch, která je nejznámějším místem výskytu kamzíků, se ochránci přírody obávají jiných problémů. "Způsobují je poměrně vysoké stavy jelení zvěře. Ta by společně s kamzíky mohla být pro danou oblast větší zátěží, než je tamní příroda schopna unést," dodal Růžička.
Některé skupiny kamzíků rozšiřují teritoria své působnosti i do oblastí, které navazují na Lužické hory. Objevují se jak v okrajových částech národního parku České Švýcarsko, tak v CHKO Labské pískovce.

Podmínky chovu se v oblastech liší
"Podmínky chovu kamzíků v naší oblasti jsou docela jiné, než v Jeseníkách. Kolegové z tamní správy CHKO mají obavy například ze zničení přírodně cenných druhů flóry ve Velké kotlině. Tam se vyskytují unikátní rostlinná společenstva, takže obavy o zničení těchto druhů kamzíky a další zvěří jsou opodstatněné," vysvětlil Petr Bauer z Labských pískovců.
Odborníci z děčínské správy CHKO, podobně jako jejich kolegové z Lužických hor, považují za větší riziko ničení přírody vysoké početní stavy černé a jelení zvěře. "Jde o problém, na který sice upozorňujeme, ale jeho řešení bude záležet na tom, jak se dohodnou myslivci s majiteli státních, obecních i soukromých lesů a dalších pozemků. Právě jim přemnožená zvěř okusem ničí novou výsadbu i vzrostlejší stromky," zdůraznil Petr Bauer.
V Lužických horách a přilehlých oblastech žije už několikátá generace kamzíků.
Jde tedy vlastně o zvěř, která na severu Čech vlastně už "zdomácněla". "Máme samozřejmě radost z toho, že se tady objevují a podařilo se i ulovit kusy, které svým bodovým ohodnocením patří mezi vůbec nejcennější trofeje v Evropě. Ale argumentace o nepůvodním druhu je pro nás pořád jakousi nejistotou pro zachování této populace v budoucnu," tvrdil šéf myslivců Děčínska Lubomír Tůma.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.