Přihlásit

Na Velkobítešsku řádil opět pytlák, zvěř střílel ze silnice (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trestný čin zjistili sami myslivci. Kvůli neznámému lovci přišli o dva kusy srnčího

Žďársko
Policisté v okrese nyní řeší první letošní případ pytláctví. Prozatím neznámý pachatel řádil v blízkosti vesnice Březka na Velkobítešsku, kde mu za oběť padly dva kusy dospělé srnčí zvěře.
A to v době, kdy je tato zvěř nejenom hájena a neloví se, ale hlavně v období, kdy kvůli zimě strádá a je tedy mnohem zranitelnější než jindy. "Je to opravdový hyenismus," vyjádřil se na adresu pytláka Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Neznámý pachatel za svojí kořistí daleko nešel. Na dva kusy srnčího, jež se pohybovaly na poli osetém ozimem, střílel ve čtvrtek 27. ledna s největší pravděpodobností přímo ze silnice, která vede do Březky, místní části Velké Bíteše.
Zatímco jedno ze zvířat se pytlákovi povedlo ulovit, odtáhnout si jej z pole do auta a následně i odvézt, druhý kus z místa střelby odběhl. "Myslivci z tamního sdružení si všimli stop u silnice, když kolem jeli norovat lišku. Poraněný kus srnčího, který odběhl, se potom snažili dohledat, bohužel ale bez úspěchu," popsal případ pytláctví Oldřich Sedlář.

Dvacet tisíc korun
Vzhledem ke krvi, která ukazovala na zranění odběhnuté zvěře, je velmi pravděpodobné, že tvor někde v ústraní stejně uhynul. "Poškozenému mysliveckému sdružení způsobil neznámý pachatel škodu, která byla vyčíslena na dvacet tisíc korun," informovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.
Paradoxem navíc zůstává, že si pytlák počíhal na srnčí právě v době, kdy se konzumace zvěřiny rozhodně nedoporučuje. Druhý víkend v lednu totiž myslivci ve většině honiteb žďárského okresu umisťovali do krmelců krmivo obohacené o léčiva proti parazitům.
A nejméně tři týdny od doby, kdy lesní zvěř tuto předloženou potravu zkonzumuje, by se její maso nemělo jíst.

Oblíbená lokalita?
Případ pytláctví z uplynulého týdne však není v rámci žďárského okresu nijak ojedinělý. "Víme nyní, bohužel, i o dalších lidech, kteří využívají toho, že zvěř je v zimním období zranitelnější a více důvěřivá. Mají-li například zahradu na okraji vesnice a u pole, nechají díry v plotu, zvěři předkládají potravu a potom ji loví," upozornil Oldřich Sedlář na další závažný problém bez bližších podrobností. Velmi brutální případ pytláctví byl na Žďársku, opět v okolí Velké Bíteše, řešen také v prosinci předminulého roku. Tehdy u obce Nová Ves pytlákovi padlo za oběť hned pět kusů srnčího - tři dospělé kusy a dvě srnčata.
Pachatel je ale tehdy nechal ležet na místě, střílel totiž zřejmě jenom pro zábavu.
A co říká o pytláctví zákon? Pachatel se dopouští trestného činu pytláctví, pokud hodnota ulovené zvěře přesáhne pět tisíc korun. V opačném případě se jedná pouze o přestupek. A za přestupek hrozí jenom pokuta, zatímco za pytláctví až dva roky odnětí svobody. Hodnota upytlačené zvěře se určuje podle nových ceníků, které se týkají všech u nás lovených druhů zvěře od jelenů, srnců, divokých prasat nebo muflonů až po zajíce, králíky nebo bažanty.

***
Minimální hodnoty upytlačené zvěře
Příklady v ČR lovené zvěře:
Jelen evropský
Jelen:              29 300 Kč
Laň:                24 800 Kč
Kolouch:         22 600 Kč
Srnec obecný
Srnec:           15 900 Kč
Srna:            14 100 Kč
Srnče:           13 900 Kč
Prase divoké
Kňour:            22 900 Kč
Bachyně:         17 700 Kč
Lončák:          17 400 Kč
Sele:                 9 800 Kč
Zajíc polní
Bez rozd. pohl.: 3 900 Kč
Bažant obecný
Bez rozd. pohl.: 3 100 Kč
Muflon:
Muflon (beran):  31 500 Kč
Muflonka:          22 300 Kč
Muflonče:          22 000 Kč
Daněk skvrnitý
Daněk:           26 300 Kč
Daněla:          23 300 Kč
Daňče:           22 300 Kč
Králík divoký, ondatra pižmová, liška obecná, kuna lesní, kuna skalní atd.
Bez rozd. pohl.: 4 800 Kč
Lovné druhy kachen, husy, lyska černá, holub hřivnáč a další druhy pernaté zveře
Bez rozd. pohl.: 3 200 Kč
Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.