Přihlásit

Ohodnocené trofeje ukáže výstava (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Chovnost kusu, správnost ulovení, věk zvířete, vzhled paroží či jeho váha. Kritéria, která každoročně posuzují myslivci při hodnocení trofejí. Nad těmi, které ulovili v loňském roce, se společně sejdou o nadcházející sobotě v hodonínské základně okresního mysliveckého spolku.
"Budeme hodnotit veškerou spárkatou zvěř, která je trofejová, tedy srnce, jeleny, daňky, muflony, kňoury, lebky lišek a jezevců," informoval předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík.
Jak doplnil, Hodonínsko patří mezi okresy, které se mohou pochlubit jednou z nejkvalitnějších trofejových srnčích zvěří.
"Řekl bych, že v této oblasti se řadíme mezi první tři nejlepší okresy v zemi," míní Mančík.
Kromě medailových srnců slaví myslivci každoročně úspěchy také s trofejemi daňků. "V poslední době se nám objevují také medailoví kňouři. Jak to bude ale v letošním roce, to nevím," řekl předseda myslivců.
Oceněné trofeje mohou každý rok zhlédnout malí i velcí příznivci myslivosti na výstavě trofejí. Ta letošní se uskuteční ve dnech jedenáctého a dvanáctého března.
Po letech však výstava spojená s bohatým programem změnila místo. Z hodonínského domu kultury se přesunula do kulturního domu v Kyjově. Důvod je prostý. "Bohužel je nájem prostor v Hodoníně natolik vysoký, že si ho nemůžeme dovolit," sdělil Mančík.
Změna místa je však jedinou, která se tradiční myslivecké akce dotkne. Zachované zůstane rozdělení pro děti a veřejnost.
"Jedenáctého března je výstava určena dětem z regionálních škol, kterých každoročně přijede na sedm set. Samozřejmě je budou členové mysliveckých sdružení provázet a o myslivosti jim povypráví," uvedl Mančík.
Oden později, tedy v sobotu dvanáctého března, se pak dveře výstavy mysliveckých trofejí otevřou veřejnosti, a to od osmi do sedmnácti hodin.
"Pro veřejnost budeme mít tradiční program, tedy košt vína, zvěřinové speciality nebo prodej mysliveckých doplňků," vyjmenoval Mančík.
Také letos myslivci v rámci výstavy Mé toulky za zvěří vyhodnotí a odmění nejkrásnější obrázky, který děti namalovaly. Všechna díla z této soutěže budou součástí výstavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.