Přihlásit

Řepka láme rekordy (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pěstitelé rozšířili plochu osetou ozimou řepkou meziročně o pět procent na rekordních 390 704 hektarů. Výměra polí osetých pro letošní sklizeň ozimými obilninami naopak klesla o dvě procenta na 966 276 hektarů. Vyplývá to z šetření ministerstva zemědělství.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby je další rozšiřování řepkových polí zcela jednoznačně dáno vysokou cenou řepkového semene a je pravděpodobné, že plochy oseté řepkou porostou dál i na jaře. Zatímco v první polovině ledna 2010 se na Plodinové burze v Brně tuna řepkového semene obchodovala zhruba za sedm tisíc korun, ke srovnatelnému datu letošního roku cena přesáhla 12 tisíc korun.
Nejvýrazněji z obilnin, téměř o 11 procent, meziročně klesly plochy ozimého žita a ozimého ječmene (o 8,4 procenta). "Ozimý ječmen se seje velmi brzo, v podstatě to ještě koliduje se závěrem žňových prací," uvedl Veleba. Loňské žně se kvůli deštivému počasí o několik týdnů protáhly a zemědělci proto plodinu nestačili zasít v takovém množství jako o rok dříve. Ozimé žito přestali podle Veleby kvůli ekonomické nevýhodnosti farmáři u nás téměř pěstovat a dávají místo něj přednost ozimé pšenici. Ta dlouhodobě mezi obilninami převládá. Její plocha se meziročně snížila pouze o 0,8 procenta na 791 841 hektarů.
Veleba připomněl, že výrazně meziročně nevzrostla pouze cena řepky, ale zhruba o polovinu také cena obilí. To pravděpodobně povede k jeho větším osevům na jaře. "Myslím si, že nakonec tam nemusí být pokles, že se to vyrovná, uvidíme," poznamenal.
Vývoj počasí v předchozích týdnech, kdy se nejprve oteplilo a teploty šplhaly až k deseti stupňům nad nulou a následně se výrazně ochladilo a začalo opět mrznout, mohl poškodit některé porosty ozimých plodin. "Možné poškození tam je, je ale předčasné o tom mluvit," řekl Veleba, podle nějž by ideální pro přezimování plodin bylo, pokud by pole opět přikryl sníh.
Podle posledního odhadu ČSÚ zveřejněného loni v říjnu dosáhla loňská sklizeň obilovin celkem 7,029 milionu tun a řepky 1,062 milionu tun. Ve srovnání s mírně nadprůměrným rokem 2009 se u obilovin celkem úroda snížila o 10,1 procenta, u řepky o 5,8 procenta.
Plochy řepky v posledních letech každoročně rostou zejména kvůli jejímu využití při výrobě biosložek přimíchávaných do pohonných hmot. Od loňského června se v České republice podíl biosložky v benzínu zvýšil z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent. Řepka je jednou z mála plodin, kterou dnes zemědělci u nás pěstují se ziskem. Má však i své kritiky. Její velké plochy totiž způsobují úhyny srnčí zvěře. Patrné je to zvláště v zimě, kdy si zvířata obtížně hledají potravu. Řepka totiž obsahuje látky, které zvěři nesvědčí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.