Přihlásit

Ochránci zjišťují u Roudnice počty káňat. Stále jich ubývá (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ROUDNICE NAD LABEM
Před lety bylo v okolí Roudnice 17 hnízd chráněných káňat lesních, loni jich ochránci přírody napočítali už jen sedm. Jaký je počet hnízd na Podřipsku letos, to v těchto dnech ochránci přírody zjišťují.
"Lidé si někdy myslí, když vidí káňata v zimě u silnic, že jsou přemnožená. Ale není to pravda. Na zimu k nám létají i ze severní a východní Evropy, kde nemají potravu. Na jaře se tam pak vrací," říká Stanislav Chvapil z centra ekologické výchovy Ciconia v Roudnici.
Káně lesní je podle něj symbolem rovnováhy v přírodě. Dravci totiž pomáhají likvidovat hlodavce, zejména hraboše, kteří se živí obilím. V konečném důsledku jsou káňata užitečná i pro lidi. Dospělý pták za rok uloví dva tisíce myší. Každá myš za rok sežere dvě kila obilí. Jeden dravec tak za rok lidem zachrání čtyři tisíce tun obilí.
Paradoxně však právě lidé mají na svědomí úhyn těchto opeřenců. "Je potřeba víc osvěty, hlavně mezi myslivci, kteří jsou někdy nezodpovědní a střílí i do hnízd. Pomohla by i obnova mezí na polích, kde budou žít hlodavci jako potrava pro ptáky, nebo hájků a lesíků, kde mohou káňata hnízdit," uvádí Chvapil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.