Přihlásit

Manželé si vzali domů přejetého zajíce. Za pár dní dostali horečku (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JIŽNÍ ČECHY
Na Jindřichohradecku řádí tularemie. Nebezpečná nemoc, kterou na člověka přenášejí zajíci. Dva lidé se s ní už nakazili.

"Manželé našli na silnici mrtvého zajíce, mysleli si, že ho srazilo auto, a vzali si ho domu," řekl včera František Kouba, ředitel krajské veterinární správy.
Doma zajíce muž stáhnul a dal do mrazáku. Během několika dní dostali smanželkou vysoké horečky. "Šli k doktorovi, který potvrdil tularemii. Nakazili se při kontaktu s mrtvým zvířetem. Tularemie se totiž šíří pouhým dotykem, ale i vdechnutím. Zajíce tak nemusíte vůbec sníst a nakazíte se," vysvětluje František Kouba s tím, že tularemii u mrtvého zajíce potvrdily laboratorní testy.

Ohnisko nákazy se objevilo v Hrdlořezích na Jindřichohradecku. Už přes dva týdny proto v této oblasti platímimořádná veterinární opatření a trvat budou ještě tři měsíce.
"Vyhlásili jsme ochranné pásmov okolí pěti kilometrů na katastru Hrdlořezy, Suchdol nad Lužnicí a Dvory nad Lužnicí," uvedl Kouba.

Zajíci se v tomto období nesmí střílet, ale myslivci dostali výjimku.
"Nemocného zajíce, který ztrácí plachost, před lidmi neutíká a nechá se chytit, odstřelit ve vyhlášeném ohnisku nyní můžeme," řekl Pavel Průša z OMS Jindřichův Hradec. Každý takový kus ale musejí myslivci předat veterinářům, kteří ho vyšetří a zaevidují.

Lidé by v žádném případě neměli na mrtvá zvířata sahat holýma rukama. "Bakterie pronikne do těla i přes poraněnou kůži. Nemoc se projevuje vysokými horečkami, otoky mízních uzlin a bolestí. Zasáhnout může i zažívací trakt nebo dýchací ústrojí," sdělila lékařka Jindřiška Bicanová.
Nemoc se mezi lidmi nepřenáší. Ti se mohou nakazit jen od zvířat, a to hlavně od zajíců, ale i hlodavců. Každý uhynulý kus by proto měl nálezce ohlásit buď na veterinu, nebo mysliveckému sdružení. A to i v případě, že zvíře srazíte autem.

"Lidé by neměli zvířata sbírat a odnášet si je domů. Zvíře patří buď myslivcům, nebo správcům honitby. Člověk se tak vlastně dopouští pytláctví a samozřejmě riskuje zdraví," poznamenal Pavel Průša z OMS Jindřichův Hradec.
Tularemií se v České republice ročně nakazí stovky lidí. Podle myslivců se nemoc v jižních Čechách objevuje právě nejvíce na Jindřichohradecku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.