Přihlásit

Ornitologové měli první předjarní exkurzi (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I když noc před exkurzí přinesla prudké ochlazení, a dokonce sníh, sešlo se v sobotu 19. 3. 2001 dopoledne více než 20 účastníků, aby se vydalo na Tovačovské rybníky. Vládl ledový vítr a obloha naznačovala, že se dají očekávat i horší rozmary počasí. Obloha však vzápětí dokázala také potěšit. To se na ní objevil mohutný orel mořský, který byl předzvěstí toho, žebyněcokvidění být mohlo. Ornitologové dobře vědí, že podobné zvraty v počasí v době tahu ptactva jim často přinášejí pravé žně. Ptáci se při letu rychle unaví a snaží se neplýtvat silami a najít vhodné místo, kde si odpočinou a přečkají nepohodu. Tovačov leží na jejich tahových trasách a mile překvapil. K vidění byly husy velké a běločelé a u nás málo běžné druhy kachen, např. lžičák pestrý, hvízdák euroasijský, hohol severní. Velkou radost měli ti, co přijeli za legendární labutí zpěvnou Zpěvankou, snadno rozpoznatelnou podle žlutého límce s kódem 7R42. I ornitology potěšilo, že se zde stále zdržuje i se svým potenciálním partnerem pojmenovaným Zpěvan. Pokud by oba zůstali spolu a v Tovačově i zahnízdili, bylo by to první hnízdění tohoto severského druhuv České republice.
Milé překvapení čekalo na hrázi, kde seděla jiná známá dvojice, pár husic nilských. Ty se v Tovačově objevily před necelými třemi lety a již dvakrát se snažily vyhnízdit. Bohužel marně. Jak již naznačuje jméno, pochází tento druh původně z Afriky. Do Evropy ho dovezli Angličané v 19. století. K velkému překvapení se tento druh začal množit a brzy přeletěl moře a uchytil se i v přírodě Nizozemska. Podél řek se dostal do Německa a v posledních letech proniká k nám a již je známo i několik vzácných hnízdění. Zatím nebylo v Evropě navzdory jejímu dlouhodobému a rychlému šíření husic nilských zaznamenáno, že by díky nim docházelo k nějakému narušování počtů původních evropských druhů hus. Kdoví, snad uvidíme letos v Tovačově hnízdění severských i teplomilných druhů současně. Velký úspěch u účastníků měla ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Děti i dospělí se o něm dověděli mnoho zajímavého a mohli si prohlédnout odchycené druhy opravdu zblízka. Ptáka roku 2011, strnada obecného, zaslechlo jen pár vyvolených. Tento druh je však na jaře a v létě u Tovačovských rybníků poměrně běžný. Dá se předpokládat, že na příští exkurzi 30. dubna se už předvede v plné kráse. Určitě se již vyjasní i to, jak to bude vypadat s hnízděním labutí zpěvných ahusic nilských.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.