Přihlásit

Vrabčáků v Praze ubývá, ale míří do ní divocí ptáci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hnízda jiřiček a vlaštovek bývala pod mnoha podloubími, dnes už tak častá nejsou, ubývá vrabců domácích. Naopak přibývá divokých ptáků, například holubů hřivnáčů a sojek.

PRAHA
Ranní probouzení bez zpěvu ptáků je v této době už nemyslitelné. Teplé jarní dny přivábily celá hejna.
"Nyní se objevují budníčci menší, kteří se prozrazují svým jednoduchým zpěvem, ale i červenky obecné. Vracejí se i další holubi hřivnáči, drozdi a špačkové. První dorazili v uplynulých čtrnácti dnech. Nyní očekáváme přílet pěnic," vyjmenovává některé druhy ornitolog Jaroslav Škopek.
Málokdo však ví, že za pozorováním některých ptačích skvostů nemusí jezdit na venkov, ale postačí pozorně se rozhlédnout kolem sebe i v rušných pražských ulicích.

Praha vede v počtu krahujců, jinde ve městech nejsou
Česká metropole je dokonce mezi evropskými městy jedinečná. Žije tu hodně krahujců -menších dravců. "To je na území města v rámci Evropy velmi ojedinělé, protože je to lesní pták. Je jich tu několik desítek párů," říká ornitolog Jaroslav Cepák. Podle něj hnízdí v parcích i ve vilových čtvrtích. Naopak vrabec domácí tu téměř nepobývá.
Pokud ho někdo uvidí, pak se většinou jedná o vrabce polního.
"V poslední době z centra hodně zmizeli. Zřejmě to bude tím, že v okolí hnízdišť potřebují husté keře, kde se mohou schovávat a vnešní době se hodně upravují parky a zarostlých křovin ubývá," říká Cepák. Při troše štěstí vrabec domácí poletuje v okolí pražské zoo či Anděla na Smíchově.
Ptáci, kteří tu brzy budou k vidění, jsou vlaštovky a jiřičky. Dříve jich v Praze bylo pod každým podloubím, dnes jich je tu velmi málo. Podle ornitologa Lubomíra Peške zpozorují Pražané první vlaštovky až v půlce dubna. "Zalétají třeba do sklepů, i když teď už také minimálně, protože se sklepní okénka zavírají. Zato hnízda jiřiček by bylo možné vidět třeba pod mosty a na pár balkonech. Hlavně hnízdí na Malé Straně," líčí ornitolog Peške.
Zato ptáci "všudybylové" - rehci domácí - jsou teď slyšet snad na každém sídlišti. Jejich vrzavý zpěv nelze neslyšet a brzy se k nim připojí i slavíci. "Právě zpěv je pro ně typický. Dneska je Pražané uslyší víc, protože jich tu žije mnohem více než před dvaceti lety. Zpěv slavíka se obvykle line z luk zarostlých třeba kopřivami," vypráví Peške.

Divoké ptáky láká i Václavské náměstí
Do blízkosti lidí si čím dál více troufají i divocí ptáci. Zatímco kachny přelétají v okolí Vltavy,přímo do centra města na Václavské náměstí se slétávají čím dál častěji divocí holubi hřivnáči i sojky.
"V posledních deseti letech těchto druhů výrazně přibylo. Například holub hřivnáč byl původně opravdu divoký a plachý. Dnes hnízdí i v korunách stromů na Václavském náměstí. Zrovna tak sojka a straky - ty do Prahy vyhnali čeští zemědělci," dodává Škopek.

Brkoslav severní
Pestrý pták s chocholkou, byl viděn například na náměstí Míru.
Kdy je v Praze: většinou odsud mizí během března.
Kolik jich je: poměrně málo.

Krahujec obecný
V Praze hnízdí v listnatých lesích, jinde v jehličnatých Kdy je v Praze: někteří tu zůstávají celoročně Kolik jich je: hnízdí tu asi sto párů

Ledňáček říční
Zdržuje se tam, kde je čistá voda.
Mláďata: 5-6.
Kdy je v Praze: celoročně, v zimě je méně vidět.
Kolik jich je: desítky párů.

Slavík obecný
Typická jsou pro něj hnízda v zanedbaných místech, uklizené zahrady ho nelákají.
Kdy je v Praze: koncem dubna.
Kolik jich je: zhruba sto párů.

Vlaštovka obecná
Potřebuje k životu hodně much, žije hlavně na Malé Straně.
Kdy je v Praze: od druhé poloviny dubna.
Kolik jich je: už jen málo.

Vrabec domácí
Bývá často u stánků s pečivem nebo tam, kde najde potravu.
Mláďata: kolem pěti.
Kdy je v Praze: stálý.
Kolik jich je: hodně, ale ubývají.

Sluka lesní
Typická svým rychlým letem, těžko zpozorovatelná.
Kdy je v Praze: během jarního tahu, většinou v březnu.
Kolik jich je: jen přelétají, neví se.

Strakapoud prostřední
Ojedinělý, sídlí například na Petříně.
Mláďata: 5.
Kdy je v Praze: celoročně.
Kolik jich je: asi deset až patnáct párů.

Rehek domácí
Sídlí v blízkosti budov i na nich - připomínají mu totiž skály.
Mláďata: 5.
Kdy je v Praze: teď se vrací.
Kolik jich je: stovky párů.

Havran polní
Hnízdí například u Písecké brány či na platanech u hlavního nádraží.
Kdy je v Praze: počátkem března.
Kolik jich je: loni tu bylo přes stovku hnízd.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.