Přihlásit

V lesích řádí vandal, ničí posedy (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pachatel znehodnotil také krmení pro zvěř

Rodkov
Na Bystřicku řádí vandal, který neváhá prochodit stovky hektarů lesů a luk, aby poškozoval posedy a znehodnocoval krmivo určené pro lesní zvěř.
Myslivci, kteří v honitbě u Rodkova hospodaří, během března postupně narazili na jedenáct poničených pozorovacích zařízení a přišli o několik metráků krmiva. Navíc je možné, že na některé škody kvůli velké rozloze honebních pozemků zatím ještě myslivci nenarazili. Případem se již zabývají policisté.

Metráky krmiva jsou zničeny
"Jednáním zatím neznámého pachatele bylo znehodnoceno osm metrických centů obilí a pět metrických centů krmné směsi pro srnčí zvěř. Ve stejném období došlo i k poškození žebříků k posedům a pozorovacím zařízením. Způsobená škoda byla vyčíslena na zhruba devatenáct tisíc korun," popsala březnový případ kvalifikovaný jako poškození cizí věci žďárská policejní mluvčí Jana Martincová. Mluvčí také dodala, že se s takovými událostmi strážci zákona ve žďárském okrese nijak často nesetkávají. Šokem bylo takové jednání neznámého pachatele také pro samotné myslivce.

Škůdce se musel hodně nachodit
"Myslivosti se věnuji už od roku 1976 a nic takového jsem za tu dobu ještě nezažil. Člověk, který se takovým způsobem mstí na zvěři, nemůže být normální a měl by se stydět," vyjádřil se Vítězslav Bačovský z rodkovského mysliveckého sdružení.
Vandal připravil lesní zvěř o nemalé množství přídělu potravy - z krmných automatů určených na jadrné krmivo totiž jejich obsah vysypal na zem. V deštivém počasí následně směs ječmene a ovsa, pšenice a ovsa i speciální granulované krmivo navlhly a byly tak nevratně znehodnoceny. "Stalo se to u čtyř našich krmných zařízení, u dvou opakovaně," upřesnil Bačovský. Vandal, který se do ničení pustil, se musel při svých výpravách hodně nachodit.
Vysypané metráky krmiva stejně jako poškozené přístupové žebříky k pozorovacím zařízením nenašli totiž myslivci jenom v jedné lokalitě honitby.
Případy se staly na ploše o rozloze přibližně 350 hektarů, přičemž celá honitba má výměru 808 hektarů. Zda mají myslivci na někoho podezření nebo alespoň tuší důvod, proč k protiprávnímu jednání zrovna v jejich "revíru" došlo, nechtěl Vítězslav Bačovský nijak komentovat.
Pokud by se podařilo policistům pachatele nebývalého vandalství vypátrat, bude se zodpovídat z přečinu poškození cizí věci.
"Za ten mu hrozí až rok odnětí svobody," informovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.