Přihlásit

Záhlinice si oblíbili vzácní orli mořští (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chráněný pták přilétá do regionu často. Ornitologové doufají, že tady také zahnízdí

Záhlinice
Orlům mořským se pravděpodobně na Kroměřížsku líbí. Svědčí o tom fakt, že například do Záhlinic letos až pět z nich zalétává.
Zmínění ptáci jsou přitom považováni za ornitologický skvost a odborníci doufají, že by tu v budoucnu mohli i zahnízdit. "Na Kroměřížsku se orli mořští vyskytovali nepravidelně i v minulých letech, ale letos jich přilétlo více," odhadl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Jedná se prý ale o mladé ptáky. Za dospělé se orli považují v pěti letech a do té doby se toulají po celé Evropě, aniž by zahnízdili.
"Ti, kteří létají do Záhlinic, se tedy mohli klidně vylíhnout třeba ve Skandinávii, ale i v jižních Čechách, kde je jejich silná populace," objasnil Šafránek.
Na Záhlinicku letos ornitologové spočítali pět orlů mořských. "Byl to zcela výjimečný pohled, protože při troše štěstí lze pozorovat tak dva jedince," zdůraznil odborník.
Orli mořští podle něj patří mezi ty nejpřísněji chráněné, jsou totiž kriticky ohroženi. V celé republice jich hnízdí jen několik desítek párů, které vyvádějí zpravidla jediné mládě. "Je sice třeba říci, že jejich populace zvolna stoupá, ale i tak jsou stále velmi ohroženým druhem," dodává ornitolog. Vlastně jediným nepřítelem orlů je právě člověk, paradoxně to pro ně ale neznamená výhodu. Často prý totiž umírají tak, že je zastřelí myslivec, který si vzácný druh splete s jiným.
"Nejčastěji se ale orli otráví mršinami, které lidé kladou jako návnady. Ačkoli je to zakázáno, leckdo takto řeší problémy se škodnou," povzdechl si Šafránek. Také ochránce zvířat dokážou samozřejmě podobné pasti rozzlobit.
"Kdybych se nějakého takového případu dopátral, člověka, který otrávenou mršinu nastražil, bych si našel a podal," rozohnil se třeba hulínský ochránce zvířat Pavel Šálek. Sám vyprávěl, jak právě minulou sobotu sledoval u záhlinických rybníků tři orly.
Je prý rád, že se na Kroměřížsku žádný případ pytláctví na chráněných ptácích už delší dobu neobjevil. To ostatně potvrdila i kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. "Od roku 2007 skutečně žádný podobný případ neevidujeme," konstatovala. Přítomnost orlů v okolí Hulína si pochvaluje i hulínský starosta Roman Hoza. "Samozřejmě víme, že se jim líbí v lokalitě rybníků. Pro nás je to dobré i z hlediska cestovního ruchu," připustil.
Orli se zdržují právě v okolí velkých vodních ploch. Proto zahnízdili v jižních Čechách, zdržují se na jižní Moravě, na Tovačovsku a Záhlinicku. Ornitologové tak doufají, že právě u Hulína vzácný druh zahnízdí. "Potřebují také velký komplex lesa, kde je klid a nikdo je nebude rušit. Takových prostor tu bohužel moc není. Byl by to ale velký úspěch, kdyby tu zahnízdili," zasnil se ornitolog Šafránek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.