Přihlásit

Čápi mají letos zpoždění (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obyvatelé některých měst marně vyhlížejí čápy, letos se vracejí později než v jiných letech, možná se vyhýbají přeletu Libye

Příbram
Zatímco v Rožmitále, v Březnici a v Milíně už obyvatelé zaregistrovali přílety čápů bílých, jinde tito oblíbení opeřenci na sebe nechávají čekat.
Letos má totiž celkově návrat bílých čápů zpoždění oproti jiným rokům.
Například v Březnici se ukázal čáp letos poprvé minulý čtvrtek 24. března v 18.30 hodin. Na komínu zámeckého pivovaru se objevil dokonce čapí pár společně.

Čápi jsou už v Rožmitále, Milíně a v Březnici
V Rožmitále usedl na komín bývalé slévárny čáp údajně poprvé v pátek 25. března v 10 dopoledne.
Deníku to potvrdil Stanislav Šefl, který pracuje na benzince vedle komínu, a kde si přílety i odlety čápů zaznamenávají. My jsme v Deníku uvedli omylem přílet rožmitálského čápa v úterý. Volali nám to lidé do redakce, kteří, podobně jako mnoho obyvatel, čápa do té doby nezpozorovali.
Do Milína se vrátil čáp v neděli v 9 hodin. Na řadě hnízdišť ale tito opeřenci ještě nejsou. Přitom mnozí čápi se vracejí už někdy v polovině března, podobně jako ten rožmitálský. Jen jeho partnerka přilétávala koncem března nebo v první dubnové dny.

Zřejmě musejí obletět Libyi
O zpoždění příletu čápů ze zimovišť můžeme jen spekulovat. Zřejmě za tím bude souhrn více vlivů, ale podle některých ornitologů za tím může klidně být i válečný konflikt v Libyi.
"Na Voticku není čáp na žádném známém hnízdišti. Je pravdou, že jsou na přílet ideální podmínky až nyní, ale můžeme se domnívat, že za jejich pozdními přílety může skutečně být konflikt v Libyi. Jsou tam exploze, požáry, dým a ve vzduchu bojová letadla. To vše může čápy při návratu ze zimovišť odklánět mimo tuto oblast a letí tak déle," řekl včera Deníku šéf votické Ochrany fauny Pavel Křížek.

Česká populace umí obě trasy
Podle Pavla Křížka je zajímavé, že česká populace využívá oba známé tahové směry do zimovišť a zpátky.
Takže někteří létají přes Španělsko a jiní přes Balkán.

Černí čápi jsou už v lesích
Oproti čápům bílým jsou podle Pavla Křížka zpátky na hnízdištích jejich příbuzní -čápi černí.
"Ty jsou už v lesích na hnízdech a jsou spárovaní," dodal Křížek.

Vloni málokde vyvedli mladé
Nepříznivý rok prožili čápi vloni, kdy vyvedla mláďata asi třetina párů čápů bílých. Lze se domnívat, že podobně na tom byli černí čápi. Když totiž měli ptáci ještě malá mláďata, přišlo ke konci dubna prudké ochlazení a deště. Většina mláďat prochladla a uhynula. Například rožmitálský pár nevyvedl ani jedno mládě, kdežto v nedaleké Březnici vyvedli čápi i přes nepřízeň počasí tři čápata.
"Letos asi naši čápi svedou několik soubojů o hnízdo s ostatními čápy, tak jako každý rok. Čápi teď trochu vyrušuje párek poštolek, který se uhnízdil na komínu pod jejich hnízdem," prozradil o navrátilcích z březnického komínu František Trantina.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.