Přihlásit

Středisko nabízí výpravu za šumavskými ptáky (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kašperské Hory
Ornitologickou vycházkou za šumavskými ptáky oslaví v Kašperských Horách 1. duben, který je pro obdivovatele zvířat na celém světě dnem oslav mezinárodního Dne ptactva. Slaví se již od roku 1906, kdy byla 1. 4. podepsána mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva.
"V Ptačí oblasti Šumava, která vznikla nařízením vlády před sedmi lety, jsou hlavními objekty ochrany tetřev hlušec, tetřívek obecný, čáp černý, chřástal polní, jeřábek lesní, sýc rousný, kulíšek nejmenší, datlík tříprstý a datel černý. Ochrana těchto druhů ptáků je zaměřena především na zachování početnosti a stavu jejich životního prostředí," informovala Jana Zvettlerová z Národního parku Šumava. Dodala, že pozadu s oslavami nezůstane ani Informační středisko a Středisko environmentální výchovy (IS a SEV) v Kašperských Horách, které připravilo pro své návštěvníky zajímavou vycházku za známými i méně známými druhy ptáků, kteří žijí v okolí Kašperských Hor.
"Během vycházky budeme poznávat podle zpěvu různé druhy pěvců a uvidíme některé tažné ptáky, kteří již na Šumavu přiletěli. S účastníky budeme také hovořit i o aktualitách a výsledcích ornitologického výzkumu na Šumavě," řekl referent oddělení zoologie NPŠ Luděk Bufka.
Akce ze zimní nabídky programů pro veřejnost se uskuteční v pátek 1. dubna od 14 hodin, sraz všech účastníků je před IS a SEV Kašperské Hory. "Pro lepší pozorování ptáků doporučujeme vzít si dalekohled. Zájemci se nemusí na vycházku hlásit, ale pokud bude nepříznivé počasí, akce se konat nebude," upozornila Zvettlerová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.