Přihlásit

Na domažlickém gymnáziu se hovořilo o šelmách (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlice
Environmentální informační centrum Domažlice uspořádalo v prostorách Gymnázia J. Š. Baara přednášku věnovanou výskytu vlků, rysů a medvědů na území naší republiky.
S problematikou života těchto šelem přítomné seznámila Kateřina Ulmanová z Hnutí Duha, která přednášku zahájila promítnutím krátkého filmu věnovaného výskytu vlků ve východoněmecké Lužici,kampřišli z Polska.
Upozornila, že vlk a rys plní v lese důležitou úlohu - pomáhají udržovat přírodní rovnováhu, protože svým lovem snižují počet kusů srnčí zvěře. Pokud se tito býložravci přemnoží, spasou téměř všechny mladé stromečky a výrazně tím naruší přirozenou obnovu lesa. Šelmy navíc v lese plní také úlohu jakési "zdravotní policie", neboť jejich kořistí se stávají především nemocné a slabé kusy.
Objasnila také vznik některých pověr ovlivňujících pohled člověka na vlky. "Ve skutečnosti je to jinak než v pohádce o Karkulce. Vlci lidi nežerou. Tato pověra vznikla zřejmě za třicetileté války, kdy vlci, kteří jsou také mrchožrouty, požírali mrtvé vojáky na bitevním poli. Tato hrůzostrašná podívaná, které byli lidé svědky, dala vzniknout legendě o krvelačné šelmě." Člověku nebezpeční jsou ale kříženci psa s vlkem, kteří jsou velmi agresivní a mohou na člověka zaútočit.
Další část své přednášky Kateřina Ulmanová věnovala rysům, jejichž populaci na Šumavě ale decimují pytláci. "Před lety byla na Šumavě nalezena mrtvá rysice, která již několik let měla sledovací obojek s vysílačkou. Při pitvě bylo zjištěno, že nedávno před svou smrtí porodila mláďata. Nikdo samozřejmě nevěděl, kde jsou. Proto uhynula hlady," doplnila své informace smutným příběhem.
Zatímco vlk a rys jsou velmi plaší, medvěd, který u nás žije pouze v Beskydech, může člověka napadnout. Proto Ulmanová připojila i několik rad, jak se chovat v oblastech, kde medvědi žijí. "Člověk by tam neměl chodit úplně potichu, měl by na sebe upozornit hlasitým hovorem nebo občasným bouchnutím klackem do stromu, aby se mu medvěd včas vyhnul. Pokud se s medvědem setkáte, nedívejte se mu přímo do očí, jak říká jedna z pověr. Medvěd si takový upřený pohled může vyložit jako výzvu k souboji," dodala závěrem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.