Přihlásit

Jak na klíšťata v kožichu psů a koček (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost


Klíšťata jakožto vnější paraziti ztěžují život nejen nám, lidem, ale samozřejmě i všem zvířatům, která chodí ven. Nepěkný pohled na dobře nakrmené klíště přisáté na našem mazlíčkovi je jedna věc, ale druhá, a daleko horší, je možnost přenosu infekce. V našich zeměpisných šířkách se jedná hlavně o nákazu Boreliózou. Na rozdíl od lidí je u psů možné proti tomuto zákeřnému onemocnění bojovat, a to pomocí vakcinace. Je však potřeba začít včas, ideální je únor, ale i v dubnu je lepší vakcinovat, nežli nevakcinovat vůbec. Nejlepší je bojovat i proti zdroji nákazy a tím je právě klíště. Existuje mnoho různých prostředků, ale pamatujte, že přípravky, které opravdu fungují, jsou řazeny do kategorie léků, a ty není u nás možné prodávat v obchodech. Kvalitní přípravky tedy kupujte pouze z rukou odborníků. V ordinaci jsme vám schopni vysvětlit, jak přesně který výrobek funguje, a poradit, co konkrétně je pro vašeho pejska či kočičku nejvhodnější. Rozhodně doporučujeme přípravky s dlouhodobým účinkem. Vyrábějí se buď ve formě tzv. spot on, nebo jako obojky.
Obojky nejsou vhodné pro každé zvíře, je vždy potřeba zvážit všechna pro i proti a vybrat to nejlepší.
"Spot on" už určitě většina z vás zná. Je to lék ve formě kapky, která se vymáčkne na kůži. Spot ony bývají baleny do jednotlivých ampulek, obsah se pak aplikuje celý najednou. Je potřeba nejprve důkladně rozhrnout srst a při aplikaci dát pozor, aby obsah ampulky nestékal po chlupech dolů, ale aby opravdu ulpěl na kůži. Tyto prostředky fungují tak, že se nahromadí v kožních mazových žlázách a odtud se postupně (v průběhu asi měsíce) uvolňují. Pokud se vašeho mazlíka klíště přece jen chytne, je dobré jej co nejdříve odstranit. Rozhodně nedoporučujeme klíště utrhnout - často v kůži zůstane zavrtaná hlavička a místo může začít hnisat. Ani zakápnutí klíštěte olejem, Indulonou apod. není tím nejlepším postupem. Ideální je k vytažení klíštěte použít pinzetu na klíšťata nebo háčky na klíšťata. Háčky nejsou na trhu dlouho, ale staly se velice populárními a málokdo, kdo je vyzkoušel, pak používá něco jiného. U dlouhosrstých plemen nedochází k tomu, že se chlupy při vytahování přiskřípnou a tahají a také háčky na rozdíl od pinzet klíště nezmáčknou, ale podeberou a pak klíště vytočíte.
Vytažené klíště pak určitě nerozmačkávejte rukou, ani neházejte živé do koše. Nejlepší je ho spláchnout. Místo, kde bylo klíště přichyceno, je dobré vydezinfikovat - nejlépe jodovými preparáty. Ty jsou běžně k dostání jak v lékárnách, tak u nás v ordinaci.

Veterinární klinika Nisa se představuje
Jsme kolektiv lékařů pracujících na Veterinární klinice Nisa v centru Liberce. Naše klinika byla založena MVDr. Janem Minárikem na podzim roku 1997, za 14 let fungování nás jistě již mnozí z vás znají. Začínali jsme jako malá ordinace o dvou místnostech, postupně se nám podařilo prostory a tím i služby pro naše klienty výrazně rozšířit. V současnosti máme vlastní biochemickou a hematologickou laboratoř, sterilní operační sál, hospitalizaci, prostornou ordinaci a v neposlední řadě čekárnu s recepcí a širokou nabídkou superprémiových krmiv.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.