Přihlásit

Dalších 80 km VVN neohrozí ptactvo (Technický týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na severu Čech energetici vloni nainstalovali na téměř 1000 sloupů vysokého napětí doplňkové ochrany proti úrazu ptáků elektrickým proudem. Zabezpečili tak dalších 80 km VVN v lokalitách Frýdlantsko, Chrastavko a Českodubsko.
Skupina ČEZ spolu s ochránci přírody pokračuje v naplňování dohody, která upřesňuje prioritní území z hlediska ochrany ptactva před úrazem elektrickým proudem. Nejčastěji se v severočeském regionu používají doplňkové plastové ochrany typu OKI, či Ensto, které se následně přetahují přes izolátory.
"U nově realizovaných nebo rekonstruovaných VVN využíváme novou konstrukci konzole typu Delta Variant či Pařát, kde je fázový vodič dostatečně vzdálen od konstrukce spojené se zemí. Její sklon a typ neumožňuje ptákům usednout mezi vodiče a tím se vystavit nebezpečí úrazu elektrickým proudem," vysvětluje Miloslav Malík, specialista ekologie z ČEZ Distribuce.
V severočeském regionu se problematikou ochrany ptactva zabývají energetici již od roku 1995. Partnery ČEZ Distribuce jsou Česká společnost ornitologická, Ochrana fauny ČR a o. p. s. Partnerství. "Na územích celé ČR, kde společnost ČEZ Distribuce provozuje vysokonapěťová vedení, se nachází 26 z celkem 38 vyhlášených ptačích oblastí soustavy NATURA 2000," uvádí Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické. Za významné považují ornitologové i následné vyhodnocování účinnosti zabezpečení linek.
Až do roku 2009 šla v ochranných opatřeních Skupina ČEZ nad rámec zákonných povinností, které se od roku 2004 vztahovaly pouze na nová a rekonstruovaná vedení. Od roku 2009 však energetický zákon ukládá osadit ochranami proti úrazům ptáků elektrickým proudem všechna VVN. V rámci působnosti ČEZ Distribuce jde na území ČR celkem o 50 000 km venkovního elektrického vedení o napětí 22-35 kV.
Pokud je to možné, v oblastech s velkou hustotou odběrných míst a tam, kde by přerušení dodávky ovlivnilo množství domácností i podniků, využívá Skupina ČEZ na napěťové hladině 22 a 35 kV metodu osazování pomocí práce pod napětím. V takovém případě nemusí být dodávka odběratelům v průběhu údržby, opravy či rekonstrukce přerušena ani omezena.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.