Přihlásit

Divočáků je třikrát víc, škodí na polích (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na konci letošní lovecké sezony myslivci zjišťují, že podstatně přibylo divokých prasat. Na úkor bažantů a zajíců

Letošní myslivecká sezona je u konce a myslivci v jednotlivých částech Vyškovska dopočítávají poslední ulovenou a uhynulou zvěř. Jedno už vědí jistě. Za loňský rok výrazně ubylo bažantů a zajíců, zato počty divokých prasat se značně zvýšily.
Podle myslivců za to může počasí. "Malých zvířat značně ubylo, je to dáno špatnými povětrnostními podmínkami a mokrým jarním počasím. Naopak divočáků bylo víc. I to se negativně podepisuje na stavu drobné zvěře," shrnul situaci Petr Spurný z bučovického odboru životního prostředí.

Víc divočáků
Podobně vnímají situaci i pracovníci odboru životního prostředí ve Slavkově u Brna. "Zaznamenali jsme pokles stavu bažantů a zajíců, zřejmě vlivem špatného počasí. Počty divokých prasat se naproti tomu ztrojnásobily v porovnání s předchozím rokem," porovnal situaci Jaromír Kamínek ze slavkovského úřadu.
Přestože počty ulovených divočáků dramaticky narostly, zemědělci zejména z Drahanské vrchoviny stále pociťují škody, které prasata působí na polích. Obrací se potom na myslivce, od nichž očekávají důslednější snižování stavů.
Myslivci argumentují, že nahánění divočáků například v lánech kukuřic není vůbec jednoduché. Přesto byli v letošní sezoně úspěšnější. "Díky brzkému nástupu chladného počasí a sněhu se v této sezoně docela vydařily naháňky. Na jedné z nich se například podařilo ulovit osmatřicet divočáků," řekl Pavel Smejkal z vyškovského odboru životního prostředí.
Trofeje získané za letošní sezonu byly minulý týden k vidění v bučovickém zámku na tradiční trofejní přehlídce. Na ní se představilo 433 trofejí srnců, 18 trofejí jelenů, 4 trofeje daňků, 4 trofeje muflonů, dvoje zbraně kňourů, 9 lebek lišek a 1 lebka jezevce. "Největšího úspěchu se dočkala trofej muflona, kterou jsme ocenili zlatou medailí, a tři stříbrní srnci," vypočetl nejlepší kousky předseda Okresního mysliveckého spolku ve Vyškově a současně předseda hodnotitelské komise František Toman. Zlato za muflona s rohy přes osmdesát centimetrů dlouhými si odnesl Jan Pavlík.
O akci byl velký zájem. "Přesný počet neznám, protože neprodáváme lístky, ale akci navštívilo určitě přes pět set lidí," dodal Toman.
Návštěvníci přehlídky si mohli užít nejen pohled na výstavní trofeje. "Připravený byl košt vín, na kterém lidé mohli ochutnat desítky vzorků. Byl tu i nožíř, měli jsme tu výrobky z paroží nebo obchůdek s mastičkami," vylíčil Toman.
Zkrátka nepřišli ani ti nejmenší. "Nevystavovali jsme jen trofeje, ale i kresby dětí převážně z mateřské a základní školy v Bučovicích. Sešlo se nám na čtyřicet obrázků," dodal Toman.

***
Úlovky v regionu
rok                      2009        2010

Bučovicko
jelení                    36             53
srnčí                   281           295
černá                  219           357
bažant                 661          586
zajíc                    115

Vyškovsko (stav ke 4. 2. 2011)
jelení                    74             93
srnčí                   638           620
černá                  401           657
bažant                840           474
zajíc                   763           434

Slavkovsko
jelení                   12                9
srnčí                  381            370
černá                   63            209
bažant             1936            973
zajíc                  891

Zdroj: MěÚ Bučovice, Slavkov u Brna, Vyškov


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.