Přihlásit

Budujeme domov i pro orly stepní (Slovácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Antonín Koňařík, předseda Stanice ochrany fauny Hluk
Dravci už v mládí uchvátili současného Hradišťana Antonína Koňaříka. V dospělosti se proto rozhodl, že pro ně zřídí záchrannou a chovnou stanici. To se mu i podařilo před několika lety v Hluku. Slováckému deníku sdělil,jak jechov těchto ptáků náročný, čím se živí i jaký nejvzácnější druh dravce jeho stanice vlastní.

* Dravci jsou poměrně specifická záliba, jak jste se k tomu dostal?
Všechno to začalo už v dětství. Asi ve dvanácti letech jsme byli na třešních a našli jsme hnízdo poštolek. Samozřejmě jsme ho tam nenechali a přinesli jsme si ho domů. Tento zážitek mě i bratra poznamenal natolik, že jsme se tomu začali více věnovat.

* A časem jste založili stanici věnující se dravcům. Koho a proč to vůbec napadlo?
Občanské sdružení Stanice ochrany fauny Hluk jsme s několika lidmi založili proto, že jsme chtěli s dravými ptáky pracovat dravcům blíže. Byl jsem členem Moravského ornitologického sdružení, ale to se o dravce zajímá jen okrajově. Mají širší záběr a zabývají se všemi ptáky.

* Vaše občanské sdružení má určitě i nějaký program, přiblížíte nám ho?
Při založení jsme si stanovili tři základní cíle: 1. založit záchrannou stanici, 2. vytvořit chovnou stanici, 3. věnovat se ukázkám pro děti a veřejnost.

* Prozraďte, co plánujtete s organizací do budoucna?
Momentálně nejdůležitější co nás čeká, je dostavba záchranné stanice, na níž se intenzivně pracuje. Auž jsou naplánované ukázky dravců pro veřejnost, kterým se také hojně věnujeme.

* Kolik ptáků a jaké druhy vlastníte?
Jsem členem stanice na ochranu fauny, takže ptáky nevlastním jen já, ale i ostatní sokolníci. Domovu nás mají například orli stepní, sokoli stěhovaví, jestřábi lesní, káňata Harrisova, výři velcí, poštolka obecná a ještě mnoho dalších.

* Najde se mezi nimi i nějaký méně obvyklý druh, který je něčím specifický nebo zvláštní?
Řekl bych, že náš nejzajímavější pták je káně harrisova. Je to americký dravec a výborný lovec. Vsokolnictví je už velmi oblíbený a žádaný, proto jsme se rozhodli, že ho budeme chovat. Chceme si tak vylepšit rozpočet.

* Chov dravců je asi poměrně náročný, nebo ne?
Ano, je to náročné opravdu hodně. Ato hlavně proto, že dravce musíme rovnou cvičit, některé na ukázky, jiné na sokolnickou přípravu.

* Řekněte, jak vypadá takový den mezi dravými ptáky?
K dravcům docházím denně kolem třinácté hodiny. Jdu s orlem stepním na lítání. To zabere zhruba hodinu. Poté je na řadě s létáním káně harrisova. Ostatní dravci a sovy sedí na posedech v zahradě nebo se nosí na rukavici. Noa hlavně je nesmím zapomenout nakrmit.

* Když jste vzpomněl krmení, čím se tato zvířata živí?
Máme dohodu s líhní kuřat v Uherském Ostrohu a podle potřeby si je od nich odebíráme. Jinak pro ně chováme i morčata, holuby a jiná malá zvířata.

* Mají nějaké speciální požadavky?
Co se týče chovných párů, tak ti musí mít kvalitní stravu, aby mohli mít mladé. Strava musí být také pestrá. Jiné speciální požadavky mě nenapadají.

* Je to jistě zajímavý koníček, jak dlouho se mu věnujete?
S krátkými přestávkami vlastně celý život. Jen když jsem žil v Ostravě, tak jsem choval papoušky.

* Následují vás v této zálibě i děti?
Ne, nějak je to nechytlo, ale hlavně že žijí spořádaně, mají práci a cvičí. To mají po mně. (Smích)

* Zkuste několika slovy popsat, co se vám na ptácích líbí?
Určitě jejich hrdost a volnost. Také se mi líbí, když se dravec vrátí, to je nádhera. Přilétá totiž z vlastní vůle.

* Jezdíte s nimi i na předváděčky? Kde jste byl nejdál a kde vás mohou lidé vidět v regionu?
Ano, moc nás to chytlo, hodně nás to baví. Máme štěstí, že nás prezentaci dravců učil kamarád ze záchranné stanice v Uničově, společně s nimi ukázky i provozujeme. Letos máme poptávky na předvádění od myslivců, škol, hradů nebo od životního prostředí a mnoha jiných. Byli jsme i v Praze na ukázce. Jinak jezdíme do Opočna na sokolnické setkání.

Vizitka
Letos padesátiletý Antonín Koňařík je předsedou občanského sdružení Stanice ochrany fauny Hluk, která se věnuje práci s dravci. Žije se svou přítelkyní a dvěma syny v Uherském Hradišti. Pracuje jako recepční. K jeho dalším koníčkům kromě dravých ptáků patří cvičení kulturistiky. Dělá ji pro udržení kondičky a zároveň v ní amatérsky závodí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.