Přihlásit

Krutost: Pytlák postřelil březí laň (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hajný ji našel až po třech dnech, musel ji pak zastřelit

Policie se zabývá případem pytláctví, jaký tam hodně dlouho nepamatují. "Hajný ve středu 6. dubna při obchůzce svého rajónu v lesním porostu u Rožmitálu na Broumovsku našel poblíž potoka zcela vysílenou, vícenásobně postřelenou březí laň," informovala nás včera o krutém případu tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.
Zvíře se po zásazích, kdy mu nějaký pytlák prostřelil oba přední i jeden zadní běh, odplazilo k vodě. "Tam se už jen ubohá laň chladila a čekala na svůj konec. Zcela zdecimované zvíře musel hajný na místě odstřelit a ukončit jeho dlouhou, podle všech známek až třídenní agónii," uvedla Eva Prachařová.
Všichni řádní lovci vědí, že podle uzákona o myslivosti je od poloviny ledna do konce července je lovit vysokou zvěř zakázáno. Laně jsou v tomto období březí a přivádějí na svět mladé. I dosud nezjištěný pytlák zcela bez užitku zmařil ne jeden, ale hned dva životy. V břiše utracené laně hajný našel už téměř úplně vyvinutého koloucha. "V případě dopadení muži za přečin pytláctví hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," dodala k případu policejní mluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.