Přihlásit

Pana Vondro, zveme vás do Brd, než je zničíte! (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horský celek Brdy, to je chlouba a pýcha středních Čech. Masiv, který je starší než majestátní Alpy. Právě o Brdech se rozhoduje, zda se zachovají, nebo je zničí vláda a turisti.
"Je dílčím paradoxem, že zachovalost přírodní tváře této krajiny vděčí za tento stav vojenskému prostoru." To je citace bývalého ministra zemědělství Ing. Jaroslava Palase. Pane Vondro, to, že chcete zrušit Vojenský újezd Brdy (VÚ Brdy) je bez pochyby msta za to, že se zdejší lidé postavili proti výstavbě radaru. Nebo snad chcete zamést pod stůl aféru Promopro?
Velice rád bych vás provedl brdskou panenskou přírodou, abyste si uměl udělat obrázek o brdském masivu. Velice by mě zajímalo, co jste se od vašich úředníku o Brdech dozvěděl. Pokud má někdo dojem, že při zřízení Chráněné krajinné oblasti Brdy dojde ke stavebnímu uzávěru, tak to je velký omyl. Právě zrušením VÚ Brdy zde vznikne úrodná půda pro developery a lobbisty. Známe nemálo případu.
Vždyť VÚ Brdy leží nedaleko Prahy. Tady je nasnadě otázka: Zrušíme újezd, abychom ušetřily i za cenu zničení přírodního unikátu? Nebo si zde zbudujeme sjezdovky, hotely a u padrťských rybníků pláže, a opět zničíme Brdy? Vždyť je to nedaleko Prahy. Zpřístupnit Brdy lidem je jednoznačně zkáza.
Stačí se jen podívat do částí Brd, které byly zpřístupněny. Všude jsou černé skládky a hromady nepořádku po turistech. Pokaždé, když zavítáme k padrťským rybníkům, vracíme se s hromadou nepořádku po turistech a mastňácích.
Je mi z toho zle. Co by asi nastalo, kdyby byl do Brd vpuštěn virus jménem člověk.
Kdo, nebo co uhlídá lidské plémě, před zdevastováním brdské krajiny při zřízení CHKO? Zákon? Tomu snad nikdo nevěří.
Pokud by armáda Brdy nedržela tak dlouho, pak už by bylo dávno po nich. Ale to si páni mocipáni neuvědomují.
Jednoho dne povedeme své děti, vnoučata po místech a budeme jim říkat: "Tak tady kdysi byly Brdy." "Brdy? Co to je?" "Rostly tu stromy, vzácné rostliny. Žil tu jelen, srny, norek, divoká prasata, rys a další." "Jelena znám ze zoo", bude znít odpověď našich dětí a vnoučat. A my budeme s ostudou a slzami v očích vyprávět. Rád bych uvedl i slova RNDr. Libora Ambrozka. "Tehdy se objevily plány na vyhlášení Středních Brd jako chráněné krajinné oblasti. První fází mělo být ustanovení sítě maloplodých chráněných území. Výzkumy však ukázaly, že působení armády bylo spíš blahodárné - vojenské aktivity se odehrály hlavně na okrajích prostoru, který zůstal vylidněn a s výjimkou dopadových ploch (na kterých se vyvinula svérázná a neobvyklá příroda) téměř nedotčený". Jak a kdy se nám uleví až páni ministři a jejich náměstci dostanou rozum a začnou se zajímat o lidi. Optimismus, rozum člověče.
Martin Beran


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.